Покушение над българския клуб „Цар Борис“ в Северна Македония (ВИДЕО)

41

Стрелба с оръжие срещу българския клуб „Цар Борис III” в Охрид. По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от преминаващ автомобил. Нападението е станало в сряда вечерта, като вследствие на това има материални щети – счупено е стъкло на входната врата. Клубът беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срeщу България.

 

Това обаче не е първо, а поредно посегателство срещу български клуб в Северна Македония.  „Цар Борис III“, който част от гражданите смятат за българска провокация и се намира в центъра на Охрид. Отново са нанесени материални щети, тоест счупено е стъкло на входната врата. Охридската полиция потвърждава за събитието, станало около 19:00 часа, а извършителят все още не е заловен.

Външното министерство в Скопие определи случилото се като „вандалски акт”. Дипломатите осъждат събитията и допълват, че подобни нападения могат да застрашат живота на хората. Към момента, официална позиция от българското външно министерство все още няма.

Откриването на помещенията на клуба в Охрид, който носи противоречиво име, се състоя в началото на октомври. Тогава церемонията приключи с протест и напрежение. Това тук бързо ще изгори”, крещяха присъстващите. Те оспориха името „Цар Борис III“, тъй като исторически това е част от фашистка България. За това дело има и дело в Конституционния съд. Съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите българските културни средища в страната имат срок от три месеца да сменят имената на сдруженията. Второто сдружение се казва „Ванчо Михайлов“, също противоречива историческа личност, сътрудник на фашистите, а клубът се намира в Битоля и е опожарен, пишат от maxkfax.com.

По публикацията работи : Велислава Велева