На днешната дата Православната църква чества паметта на Св. Великомъченица Екатерина

57

На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. Св. Великомъченица Екатерина. Майка и я запознава с един пустинник който я въвел във вярата. Днес празнуват всички, носещи имената: Екатерина, Катерина, Катя, Катрин, Тинка.

 Майка и я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Когато била на 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я при първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Тя била обезобразена и отново хвърлена в тъмница. Екатерина страдала и търпяла глад и през 305 г. била посечена с меч. Тялото и било отнесено от Ангел Божи на планина Синай. Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света с особена тържественост. Много църкви и манастири носят името и.

Мнозина младежи от доста заможни семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций). В разговора тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните, пишат от Нова.

Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя проповядва християнството на всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година. Главен символ в иконографията на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.

Честит празник на всички именници с пожелание за благодат здраве и радост!

По публикацията работи: Велислава Велева