Мустафа Карадайъ: Не е вярно, че подкрепяме износа на руски нефтени продукти

50

От политическа партия „Движение за права и свободи“ внасят закон за контрол за прилагането на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, произведен или внесен от Русия. Това заяви лидерът на ДПС – Мустафа Карадайъ по време на извънреден брифинг в парламента.

Той припомни, че партията е заявила това си намерение още в Комисията по енергетика. “Долна лъжа видяхме по медиите, че ДПС подкрепя износа на продукти, произведени от руски суров нефт, въпреки дерогацията”, уточни още Карадайъ пред Nova News.

Ден по-рано на заседание на енергийна комисия от ГЕРБ изискаха тълкуване от ЕК относно смисъла на дерогацията, сключена между нас и ЕС, относно износа на продукти, произведени от руски нефт. А министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заяви, че в регламента няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от преработения суров руски нефт. Такава забрана има за преработения нефт, който е получен по нефтопровода“, добави министър Алексиев.

По публикацията работи: Велислава Велева