Крадци задигнаха келтско съкровище за милиони евро от германски музей (СНИМКИ)

110

Крадци, проникнали в музей в германския град Манхинг, провинция Бавария, са задигнали златно съкровище от келтския период на стойност милиони евро. Служители в музея открили, че във вторник „витрината е била счупена.“

Крадци са откраднали съкровище от келтски монети на стойност няколко милиона евро от германски музей, след като очевидно са прекъснали местните телефонни и интернет връзки. Служители в музея в Манчинг откриха във вторник, че „витрината е била счупена“ и колекцията от 450 монети е била открадната, каза местната полиция пред AFP.

Разследващите не предоставиха други подробности относно обстоятелствата около обира, но местните власти подчертаха прекъсване на телефонните и интернет услуги.

„Те отрязаха целия Манхинг“, каза кметът Херберт Нерб. „Музеят всъщност е място с висока степен на сигурност. Но всички връзки с полицията бяха прекъснати. „Тук работеха професионалисти“, добави Нерб. Изчезването на съкровището е „пълна катастрофа“ за баварския град, допълни още той.

Колекцията от златни монети е акцент в келтски и римски музей в Манхинг. Открити през 1999 г., монетите датират от трети век пр. н. е. и имат стойност от „няколко милиона евро“, според полицията.  При друг нумизматичен обир „големият кленов лист“, смятан за втората по големина златна монета в света, беше откраднат от престижния музей Боде през 2017 г.

„Загубата на келтското съкровище е катастрофа“, каза министърът на науката и изкуствата на Бавария Маркус Блуме пред германската информационна агенция dpa. „Като свидетелство за нашата история, златните монети са незаменими.“

 

По публикацията работи: Велислава Велева