ЕК направи проверка и съобщи дали България и Румъния са готови за Шенген

116

Извърши се нова проверка от страна на Европейската комисия, след която бе потвърдено, че двете страни продължават да изпълняват необходимите изисквания за цялостно приложение на Шенгенското законодателство. Планирано е на 8 декември да бъде гласувано в Съвета на ЕС предложението България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген.

Допълнителната проверка на Европейския съюз потвърждава, че България и Румъния продължават да изпълняват необходимите изисквания за цялостно приложение на Шенгенското законодателство, предаде БТА. Това се посочва в оценка на ЕК, разпространена днес от Съвета на ЕС.

Отбелязва се, че през октомври София и Букурещ поканиха на доброволна основа представители на ЕС за нова проверка на изпълнението на изискванията, след като бяха първоначално оценени през 2011 г., но не последва приемането им в европейското пространство без гранични проверки. Проверката миналия месец бе издържана „блестящо“ от държавите, както заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Маргарити Схинас.

Заради искането на допълнителна информация „от една държава от ЕС“, ЕК съгласува допълнителна проверка по-рано този месец, при която са били посетени обекти в България и Румъния, както и консулствата на двете страни в Истанбул, се посочва в доклада. Тази втора проверка е потвърдила заключенията от предишната – България и Румъния продължават да изпълняват необходимите условия за пълно приложение на правилата за Шенген, се отбелязва в доклада.

Предвижда се Съветът на ЕС да гласува на 8 декември предложението България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген от началото на следващата година. За положително решение се изисква единодушие, а в последните седмици Холандия и Австрия предупредиха, че може да не подкрепят предложението.

По публикацията работи: Пламена Сутева