Песков проговори заради слухове за предстояща втора вълна на мобилизацията в Русия

93

Говорителят на Кремъл Дмитрий Пеков посочи това, че не се обсъжда въпросът за допълнителна мобилизация. Песков заяви, че ще бъдат постигнати целите на „специалната военна операция“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Пеков опроверга слуховете за предстояща втора вълна на мобилизацията в Русия. Той увери, че целите на така наречената от него „специална военна операция“ в Украйна ще бъдат постигнати.

Дмитрий Песков подчерта, че в Кремъл не се обсъжда въпросът за допълнителна мобилизация, каквито твърдения се разпространяват в социалните мрежи. В същото време той добави, че не може да говори от името на Министерството на отбраната.

Военната мобилизация беше обявена на 21 септември с указ на президента. На 31 октомври Владимир Путин заяви, че тя е приключила, но така и не подписа никакъв документ, потвърждаващ решението му. Путин обеща да се консултира с юристи дали такъв документ изобщо е необходим, информира БНР.

Песков каза още, че извършителите на убийството на 10 руските военнопленници трябва да бъдат намерени и наказани. Той бе категоричен, че Русия е готова да си сътрудничи с международните организации при разследването на случая.

На 18 ноември в интернет се появиха видеозаписи на предполагаемата екзекуция. От Министерството на отбраната посочиха, че войниците са били застреляни в главата, а Следственият комитет започна наказателно производство.

По публикацията работи: Пламена Сутева