Навръх Деня на достойнството и свободата на Украйна: Зеленски отново заговори за победа във войната

168

Президентът Зеленски отбеляза Деня на достойнството и свободата на Украйна, като почете жертвите от войната между Русия и Украйна. Той посочи, че Украйна е готова да се бори докрай. Той отново каза, че страната му ще победи във войната, като посочи, че очаква някой ден украинците да се съберат на киевския Площад на независимостта, „където ще отпразнуват Деня на победата на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза украинския празник, наречен Ден на достойнството и свободата на Украйна, като почета жертвите, дадени от украинския народ след нахлуването на Русия, и заяви, че страната му ще издържи и ще победи, съобщиха Ройтерс и ДПА.

„Готови сме да дадем всичко от себе си. Готови сме да се борим до край“, заяви той. Украйна е платила много висока цена за свободата си и ще продължи да я плаща, подчерта Зеленски, имайки предвид хилядите жертви от войната.

Във видеообръщение към нацията Зеленски изтъкна приноса на украинците – от войниците, пожарникарите и медиците до учителите, които дават онлайн уроци, селяните, които готвят за военните, шивачите, които шият униформи, и фермерите, които продължават да орат нивите въпреки риска.

Той приветства силния дух на украинците, който запазват въпреки честите ракетни удари, мащабните разрушения, недостига на електроенергия и прекъсванията на електрозахранването с настъпването на зимата, почти девет месеца след нахлуването на Русия. „Може да бъдем оставени без пари. Без бензин. Без топла вода. Без светлина. Но не и без свобода“, заяви Зеленски в обръщението си, което произнесе, застанал в една от богато украсените зали в президентския дворец в Киев.

„Какво се промени оттогава (преди една година)? Много. На нашата земя се появиха дупки от ракети. В нашите градове и села има пътни блокади и противотанкови таралежи. По улиците ни може да е тъмно. В домовете ни може да е студено“, каза Зеленски. „Има много промени, но те не са променили най-важното. Защото най-важното не е отвън, а е вътре в нас. И то остава непроменено. И ето защо ние ще издържим“, добави той.

Украинският президент заяви, че в бъдеще украинците ще се съберат на киевския Площад на независимостта, „където ще отпразнуват Деня на победата на Украйна. В един мирен Киев, в една мирна Украйна“.

Денят на достойнството и свободата бележи началото на кървавите протести между 2013 и 2014 г., станали известни като „Революцията на Майдана“, предизвикани от решението на проруския тогавашен президент Виктор Янукович да не подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, отбелязва БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева