Тиранозавър Рекс може да е бил много по-голям, отколкото сме смятали: Ето какво изчислиха учени

92
Снимка: Pixabay

Канадски палеонтолози изчислиха максималното тегло на тиранозаврите и се оказва, че те най-вероятно са били много по-големи отколкото са в нашите представи до този момент.

Тиранозавър Рекс може да е бил много по-голям, отколкото учените смятаха досега. Палеонтолози от Канадския природонаучен музей в Отава са изчислили максималното тегло на древните хищници с помощта на компютърно моделиране, съобщи Лайв сайънс.

Досега са открити много малко останки от тиранозаври – само 32 скелета на възрастни екземпляри, при положение че общата им популация може да е достигала 2,5 милиарда. Най-големият известен тиранозавър е „Скоти“. Анализът на скелета му показва, че докато е бил жив, той е тежал 8800 килограма и е бил дълъг 13 метра, предава БТА.

Авторите на настоящото изследване предполагат, че „Скоти“ не е бил най-внушителният сред своите роднини. Други екземпляри може да са били много по-големи, но техните останки все още не са открити.

Палеонтолозите са събрали данни за размера на популацията и средната продължителност на живота на тиранозаврите и са ги използвали за създаване на компютърни модели. Те показват типичната крива на растеж на хищен динозавър през целия му живот. Единият модел предполага, че мъжките са били по-големи от женските (явление, известно като полов диморфизъм), а другият – че хищниците от двата пола са били с еднакъв размер.

Резултатите сочат, че на теория теглото на тиранозаврите може да е било между 15 000 и 24 000 килограма. Според учените е възможно най-големият хищник да е тежал със 70 процента повече, отколкото са смятали досега.

Изследователите отбелязват, че откритията им все още не са доказани. Новото проучване показва колко оскъдни са познанията за динозаврите въз основа на изключително малка извадка от известни вкаменелости.

По публикацията работи: Пламена Сутева