Телескопът Webb на НАСА открива огромна „неоткрита страна“ от галактики, напълно различни от нашата (ВИДЕО)

43
Кадър: Youtube

Телескопът Webb на НАСА откри огромна „неоткрита страна“ от галактики от ранната вселена.

Галактиките са съществували около 400 милиона години след Големия взрив – и са невероятно ярки, озадачаващи астрономите. Те са толкова ярки, че изглежда предизвикват нашето разбиране за това как се формират галактиките, казват учените.

„Тези наблюдения просто карат главата ви да експлодира“, каза в изявление Паола Сантини, един от авторите на статия, описваща новите открития. „Това е изцяло нова глава в астрономията.
„Това е като археологически разкопки и изведнъж намирате изгубен град или нещо, за което не сте знаели. Просто е потресаващо.“

Уеб позволи на учените да видят звездна светлина, която е по-далечна от която и да е виждана досега – което означава също, че е по-стара от всяка звезда, която сме забелязвали преди. По-старата от двете новооткрити галактики – GLASS-z12, появила се само около 350 милиона години след Големия взрив – е с 50 милиона години по-стара от предишния рекордьор.

Двете галактики остаряват означава, че са забележително различни от нашите собствени галактики и тези много по-зрели галактики, които ни заобикалят днес.

Те са с много различна форма, например. Те са смачкани в сфери или дискове, които са много по-малки от нашата собствена галактика.

Те също много бързо превръщат газа в звезди. Те може да са започнали да раждат звезди само 100 милиона години след възникването на Вселената – преди почти 14 милиарда години.

Това предполага, че Вселената е започнала да свети по-бързо, отколкото хората биха предположили.

„Намерихме нещо, което е невероятно завладяващо. Тези галактики трябва да са започнали да се събират може би само 100 милиона години след големия взрив. Никой не е очаквал, че тъмните векове ще са приключили толкова рано“, каза Гарт Илингуърт от Калифорнийския университет в Санта Круз, член на изследователския екип, в изявление.

„Първичната вселена би била само една стотна от сегашната си възраст. Това е отрязък от време в развиващия се космос на 13,8 милиарда години.

Все още не е ясна причината за тяхната яркост. Те могат да бъдат масивни, с много звезди с по-ниска маса или по-малки, но с много по-малко много ярки звезди.
Учените се надяват да решат тези въпроси и повече с по-подробни наблюдения от телескопа Webb. Новите открития идват от данни, събрани само дни след началото на наблюденията.

Галактиките – до голяма степен скрити досега – са само най-новото откритие от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА, който наднича дълбоко в космоса.

„Всичко, което виждаме, е ново. Уеб ни показва, че има много богата вселена отвъд това, което сме си представяли“, каза Томазо Треу от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, главен изследовател на една от програмите на Уеб.