На вниманието на бременните жени: Ето какво се случва, когато спите по гръб

96
Снимка: Pixabay

Учени, след проведено изследване, разкриха какво се случва както с майката, така и с бебето, когато бременната жена спи по гръб. Позицията по време на сън играе роля в работата на кръвоносните съдове.

Вероятно вече знаете, че трябва да спите на една страна през по-късните етапи на бременността. По корем? Е, това просто не е опция в момента. По гръб? Тази позиция може да накара матката ви да окаже натиск върху кръвоносните съдове, ограничавайки притока на кръв както към вашето сърце, така и към това на вашето бебе. Но досега нито едно проучване не е наблюдавало какво се случва с бебето, когато жените лежат по гръб през нощта, пише zdrave.to.

Изследователи от университета в Окланд използваха инфрачервена видеокамера, за да записват позициите на бременни жени по време на сън, като същевременно наблюдаваха сърдечната честота на майките и бебетата.

Всяка от 30-те жени, участващи в проучването, е била бременна между 34 и 38 седмица и всяка от техните бременности е била без усложнения.

Въз основа на това, което вече знаем за ограничения кръвен поток, докато спите по гръб, може би не е изненадващо, че фетусите са били по-малко активни, когато майките са били в това положение.

Но е изненадващо колко бързо това обръщане по гръб засяга бебето: когато майка промени позицията си по време на сън, например от една страна на гръб, нейното бебе веднага става по-малко активно и неподвижно.

Това вероятно звучи по-страшно, отколкото е. Нормално е да сменяте позициите си по време на сън и ако се събудите по гръб, не трябва да се паникьосвате. Да изградите навик да спите на една страна може да отнеме време – и реквизит като допълнително възглавници например.

„Трябва само леко да се изместите настрани, за да предотвратите това безпокойство; понякога това означава просто да поставите възглавница под бедрото си и да изместите рамото си на една страна“, казва д-р Хедър А. Смит пред The Bump.

„Облягането на тази възглавница може да ви накара да се почувствате сякаш сте по гръб, за да ви е удобно, но ви дава достатъчно наклон или ъгъл, така че матката ви да се измести от съдовете.“

По публикацията работи: Пламена Сутева