Свят

Кървава експлозия разтърси една от най-оживените улици на Истанбул

Стотици хора избягаха от историческия булевард Истиклял след взрива, докато линейки и полиция са пристигнали на мястото. Районът, в квартал Бейоглу на най-големия град в Турция, беше претъпкан както обикновено през уикенда. Сред жертвите е 6 годишно дете, ранените са 81 души.

Кървава експлозия на оживена пешеходна причини смъртта на шестима души, една от жертвите е дете на 6 години, а други 81 бяха ранени в неделя на 13 ноември, когато експлозия разтърси оживена пешеходна улица в центъра на Истанбул в това. Турският президент Тайип Ердоган нарече трагичната случка бомбена атака, която „мирише на тероризъм“. По думите на българския консул в Истанбул, няма информация за раренин българи.

Видеозаписи от Ройтерс показват момента на експлозията в 16.13 часа, изпращайки отломки във въздуха и оставяйки няколко души да лежат на земята, докато други се спъват.
Часове след експлозията вицепрезидентът Фуат. Октай посети мястото, за да съобщи броят на загиналите. По-късно властите съобщиха, че сред загиналите са служител на правителствено министерство и дъщеря му. Към момента вече има задържан за експлозията в Истанбул. Това съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Истанбул и други турски градове са били мишена в миналото от кюрдски сепаратисти, ислямистки бойци и други групи, включително в поредица от атаки през 2015 и 2016 г.

„Усилията да победим Турция и турския народ чрез тероризъм ще се провалят днес, точно както се провалиха вчера и както ще се провалят утре“, каза Ердоган на пресконференция преди да отлети за Индонезия за срещата на върха на Групата на 20-те водещи икономики. „Нашите хора могат да бъдат спокойни, че виновниците ще бъдат наказани “, каза той, добавяйки, че първоначалната информация предполага, че жена е изиграла роля в жестокия акт като именно тя е предизвикала експлозията.

„Би било погрешно да се каже, че това несъмнено е терористична атака, но първоначалното развитие и първоначалната разузнавателна информация от моя губернатор е, че мирише на тероризъм“, добави Ердоган.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от държавния Anadolu, каза, че жена е седяла на пейка повече от 40 минути, преди да си тръгне минути преди взрива, което предполага бомба, която е била настроена да избухне или е била взривена отдалеч.

„Когато чух експлозията, бях вкаменен, хората замръзнаха, гледайки се един друг. След това хората започнаха да бягат. Какво друго можете да направите“, разказва 45-годишен, работник в ресторант на Истиклял.
„Роднините ми ми се обадиха, знаят, че работя по Истиклял. Успокоих ги“, каза той пред Ройтерс.

Над мястото прелетя хеликоптер, а няколко линейки бяха паркирани на близкия площад Таксим. Турският червен полумесец съобщи, че кръвта е прехвърлена в близките болници. Ако се потвърди, това ще бъде първата голяма бомбена експлозия в Истанбул от няколко години.

Двойни бомбени атентати пред футболен стадион в Истанбул през декември 2016 г. убиха 38 души и раниха 155 при нападение, поето отговорност от разклонение на войнствената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е определена като терористична група от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.
Осъжданията на нападението и съболезнованията за жертвите пристигнаха от няколко страни, включително Гърция, Египет, Украйна, Великобритания, Азербайджан, Италия и Пакистан.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца