Свят

Гутериш предупреди за опасност, касаеща целия свят

Антониу Гутериш направи предупреждение, касаещо целия свят. Думите му относно това, което може да застигне света, са изключително плашещи. Генералният секретар на ООН каза, че планетата ни се приближава стремглаво към необратим „климатичен хаос“. Ето защо Гутериш призова към това световните лидери да върнат света в правия път за намаляване на емисиите. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че планетата се движи към необратим „климатичен хаос“ и призова световните лидери да върнат света в правия път за намаляване на емисиите, да спазят обещанията за финансиране на борбата с климатичните промени и да помогнат на развиващите се страни да ускорят прехода си към възобновяема енергия на предстоящата среща на върха за климата в Египет, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на ООН заяви, че 27-ата годишна конференция на 198-те страни по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, по-известна като КОП27, трябва да бъде мястото, където да се възстанови доверието и амбицията, необходима за да се избегне преминаването на нашата планета през климатичната пропаст, пише БТА.

Той заяви, че най-важният резултат от КОП27, която започва на 6 ноември в египетския курорт Шарм ел-Шейх, е да има „ясна политическа воля за по-бързо намаляване на емисиите“.

Това изисква исторически пакт между по-богатите развити страни и нововъзникващите икономики, каза Гутериш. „И ако този пакт не се осъществи, ще бъдем обречени.“

В този пакт, каза още генералният секретар, по-богатите страни трябва да предоставят финансова и техническа помощ – заедно с подкрепа от многостранни банки за развитие и технологични компании – за да помогнат на нововъзникващите икономики да ускорят прехода си към възобновяема енергия.

Гутериш заяви, че през последните няколко седмици докладите са очертали „ясна и мрачна картина“ на това, че емисиите на парникови газове, свързани с глобалното затопляне, все още нарастват с рекордни темпове, вместо да намалеят с 45 % до 2030 г., както твърдят учените, че трябва да стане.

Знаковото Парижко споразумение, прието през 2015 г. за справяне с изменението на климата, призова глобалните температури да се повишат с не повече от 2 градуса по Целзий до края на века в сравнение с прединдустриалния период и по възможност най-близо до 1,5 градуса по Целзий.

Гутериш заяви, че при сегашната политика емисиите на парникови газове в момента са на път да се увеличат с 10 %, а температурите са на път да се повишат с до 2,8 градуса по Целзий до края на века. „А това означава, че нашата планета е на път да достигне критични точки, което ще направи климатичния хаос необратим“, предупреди генералният секретар.

Той заяви, че целта от 1,5 градуса „се намира в интензивно отделение“ и е „в голяма опасност“, но все още е възможно да бъде постигната.

Данните показват, че богатите държави, особено САЩ, са изхвърлили много повече от своя дял въглероден диоксид, който задържа топлината, в резултат на изгарянето на въглища, нефт и природен газ.

За загубите и щетите се говори от години, но по-богатите държави често се противопоставят на договарянето на подробностите за заплащане на минали климатични бедствия, като наводненията в Пакистан това лято.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 4 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 4 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца