Теории за дъските Уиджа: Как работят тези пособия за „викане на духове“?

119

Съществуват няколко теории за начина, по който може да работят известните на мнозина дъски Уиджа или дъски за „викане на духове“. Някои от Вас като деца или тийнейджъри може би също са пробвали да използват такива с приятели. Науката смята, че пръст тук може да има „идеомоторният ефект“ и „емоционалното заразяване“

Дъските за гадаене или т. н. „викане на духове“ (дървена дъска, покрита с буквите от азбуката, числата от 0 до 9 и думите „да“, „не“ и „довиждане“), съществуват от повече от 100 години, но въпреки това все още представляват интерес и са популярно занимание – особено около Хелоуин, пише БГНЕС.

За да „проработят“ тези будещи страх дървени приспособления, всички участници трябва да поставят ръцете си върху дървената движеща се стрелка (или планшет) и да помолят всички присъстващи „духове“ да отговорят на въпросите им, като движат планшета по дъската, за да изпишат отговора си.

Някои смятат, че това е безобидна салонна игра, но други се кълнат в способността на дъската да общува с онези, които са преминали от „другата страна“, пише „Сайънс Алерт“.

Но въпреки че науката предполага, че зад мистериозните движения на дъската не стоят духове, обяснението за начина, по който те работят, не е толкова просто, колкото бихте очаквали.

Един от възможните отговори е идеомоторният ефект. Терминът „идеомотор“ произлиза от „идео“ (идея) и „мотор“ (мускулна активност), което предполага, че движенията ни могат да бъдат управлявани от нашите мисли. Идеомоторният ефект се отнася до движенията, които хората извършват и за които не подозират – нарича се подсъзнателно движение. Така например при използване на дъска Уиджа човек може подсъзнателно да движи планшета, изричайки неща, които само той може да знае. Околните също могат да допринесат със собственото си подсъзнателно движение, което също може да обясни защо планшетът изглежда, че се движи самостоятелно.

Този ефект може да обясни и редица други паранормални явления, включително автоматичното писане и дауншифтинга (вид псевдонаука, при която се използват у-образни клонки или метални пръчки, за да се открие местоположението на заровени предмети, например вода или нефт).

Друго обяснение, което също е свързано с идеомоторния ефект, е свързано с чувството ни за собственост. Усещането за действие се отнася до субективната ни способност да контролираме действия, които ще окажат влияние върху външни събития. Така например, ако решите да вдигнете една маса нагоре, това ще доведе до нейното преместване.

Експерименти с дъски Уиджа показват, че нашето чувство за действие може да бъде манипулирано, като ни кара да мислим, че невидима трета страна движи планшета. Смята се, че това се дължи на проблемите, с които се сблъсква мозъкът ни при предвиждането на последствията от резултатите.

Третият фактор, който трябва да се вземе предвид, е емоционалното заразяване. Знаем, че шокиращи, силно емоционални събития могат да доведат до това близки свидетели да „прихванат“ тези емоции. Смята се, че това е преобладаващ фактор в процесите срещу вещици в Салем и Европа.

Така че, когато използваме дъска за спиритически игри с други хора, вълнението от силно заредената среда може да ни улесни да започнем да съчувстваме на хората около нас. Това може да ни накара да доловим техния страх и безпокойство и да ни накара да си мислим, че планшетът се движи сам.

Поради всичко това е възможно комбинация от фактори – идеомоторният ефект, манипулираното чувство за действие и емоционалното заразяване – да убедят хората, че планшетът се движи и духовете им говорят.

По публикацията работи: Пламена Сутева