Има съмнение, че Макрон е подарил крадена книга на папа Франциск

37

Френският президент Еманюел Макрон подари на папа Франциск том от първото издание на френски език на философския трактат на Имануел Кант „Към вечния мир“. След това обаче, се появиха съмнения, че книгата е открадната, тъй като е принадлежала на фонда на академичната читалня на библиотеката в Лвов

Полските власти са започнали разследване и подлагат на сериозен анализ произхода на томче от първото издание на френски език на философския трактат на Имануел Кант „Към вечния мир“. Книгата е издадена в Кьонигсберг през 1796 година и е от фонда на академичната читалня на библиотеката в Лвов, по времето, когато градът е бил част от Полша, съобщи Оф нюз, цитирайки ПАП. В понеделник екземплярът с печат от библиотеката и инвентарен номер 784 е бил подарена от президента на Франция Еманюел Макрон на Папа Франциск.

За подаръка, връчен по време на аудиенция в понеделник, съобщи пресбюрото на Ватикана. В Министерството на културата и националното наследство на Полша (МКНН) е започнало незабавно разследване, което трябва да установи кога и при какви обстоятелства трудът е напуснал Лвов.

Книгата е била във фонда на библиотеката на студентското сдружение „Академична читалня“, създадена през втората половина на XIX век и, според заместник-шефа на Центъра за диалог „Юлиуш Мерошевски“, съществува възможност да е била плячкосана от германските окупационни власти по време на Втората световна война, още повече, че става въпрос за ценно издание на Кант – продадено, откраднато или разменено. Кант е попаднал в библиотеката още през 1869 година. Доказателство за това е запазеният на титулната страница инвентарен номер 784, който е бил сравнен с архивите на читалнята. Установено е, че библиотеката е предоставяла книги както за четене на място в читалнята, така и е заемала произведения за вкъщи. Понякога екземплярите просто не са били връщани обратно.

Информацията, с която към момента разполага МКНН, не позволява да бъде потвърдено, че книгата е загубена по време на Втората световна война. За полски военни загуби се считат произведения на културата, изгубени в резултат на Втората световна война на територията на нейните граници след 1945 година.

Случаят предизвика стигащи до повишаване на тон и обиди дискусии между французи и поляци в социалните мрежи за това дали книгата е крадена и може ли да се подарява крадена вещ. „Забавно, реално повторение в живота на стария виц: Среща на Рузвелт и Сталин. На раздяла американският президент дава на съветския генералисимус антикварна табакера с гравиран надпис: „От Рузвелт за Сталин“. Следващия път когато двамата се срещат, в края на срещата Сталин подава на Рузвелт табакера с гравюра: „На княз Радживил от граф Потоцки“.

По публикацията работи: Пламена Сутева