Внимание: Нова опасна мода се вихри в TikTok

394

Оказва се, че все повече потребители в социалната мрежа TikTok залепят устите си с тиксо, докато спят. Инфлуенсърка твърди, че тази практика е от помощ за подмладяването, а подобни видеа в TikTok вече има много. На нито едно от тях обаче, не се описва, че лепенето на устата по време на сън може да бъде и опасно за здравето

Нова опасна мода в TikTok – медицински специалисти алармират, че все повече потребители в социалната мрежа залепят устите си с тиксо, докато спят, съобщава Си Ен Ен.

Проверка на медията установи, че нито един видеоклип по темата не върви с предупреждение, че практиката може да бъде опасна за здравето. Една от инфлуенсърките казва, че залепянето на устата по време на сън всъщност е от голяма полза за подмладяването.

„Залепям устата си всяка нощ. Хубавият сън е много важен за забавяне на остаряването и да изглеждаш и да се чувстваш добре“, посочва тя.

Видеоклиповете от този сорт за хиляди.

Залепянето на устата е особено при сънна апнея. Повече от 1 млрд. души на възраст от 30 до 69 години по света страдат от това състояние. При тях залепянето на устата дори може да се окаже фатално, тъй като хората със сънна апнея нямат друг начин за дишане освен през устата в някои от случаите.

Както много от популярните неща в TikTok, и залепянето на устата по време на сън не е ново явление.

В продължение на години хората са търсили начин да спрат отварянето на устите си по време на сън и с добри причини. Дишането през устата може да доведе до хъркане, прекомерна жажда и лош дъх на сутринта. С времето този начин на дишане причинява разваляне на зъби, както и разместването им.

Хъркането и дишането с отворена уста може да бъде и симптом на сънна апнея – сериозно нарушение на съня, което се получава, когато дишането е прекъснато по време на съня. При сънната апнея дихателните пътища се блокират, а мускулите, които контролират дишането, спират да се движат. По този начин мозъкът и останалите части на тялото не могат да се снабдят с достатъчно кислород.

Експерти са категорични – дишането през носа е по-здравословно. Малките косъмчета в ноздрите ни филтрират прах, алергени и микроби.

По публикацията работи: Пламена Сутева