Случи ли се чудото: Избраха ли депутатите председател на НС?

335

Днес е вече третият ден от началото на 48-ото НС, в който народните представители опитаха да изберат председател на НС. До резултат обаче отново не се стигна. Кандидатите за поста Кристиан Вигенин от БСП, Цвета Рангелова от „Възраждане“ и Йордан Цонев от ДПС не успяха да съберат нужните гласове, за да застанат начело на парламента

При откриването на новото Народно събрание бяха издигнати пет номинации за парламентарен шеф – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната”, Петър Петров от „Възраждане”, Кристиан Вигенин от БСП и Йордан Цонев от ДПС.

След няколко неуспешни опита в сряда да бъде избран председател на парламента, от ПП оттеглиха кандидатурата на Минчев. По-късно същото направиха и от ГЕРБ-СДС и „Възраждане”.

В търсене на консенсус, от ГЕРБ-СДС предложиха позицията да заеме най-възрастният депутат – Вежди Рашидов. Идеята прегърнаха и от БСП. В края на пленарния ден обаче самият Рашидов обяви, че оттегля номинацията си.

Със серия от срещи и председателски съвети депутатите се опитаха да разрешат създалата се кризисна ситуация за избора на председател на Народното събрание. Стигна се и до предложение за лидерски съвет, но и той беше провален.