Какво да правим ако ни застигне „синдромът на старата вещица“?

222

„Синдромът на старата вещица“ или „сънна парализа“ е състояние, от което могат да се оплачат поне веднъж в живота си 7% от хората. Който го е изпитвал знае, че то е ужасно. Характеризира се с вцепеняване на тялото – то остава напълно неподвижно. Освен това човек може дори да вижда странни същества, да чува странни звуци и т.н. Причините за появата на този синдром могат да са най-различни

7% от хората поне веднъж в живота си са преживели така наречения синдром на старата вещица – състояние, толкова ужасно, колкото и името му, пише zdrave.to.

Ако поне веднъж сте се събудили посред нощ с усещането, че в стаята има някой или нещо ужасно и в същото време не можете да помръднете нито една част от тялото си, вие сте в списъка.

Какво представлява синдромът на старата вещица (другото му име е „сънна парализа“), откъде идва и какво да правите, ако ви застигне?

Откъде идва вещицата?

Халюцинациите при сънна парализа са плашещо реалистични и мащабни: човек не само вижда странни същества, но и усеща движението на въздуха, чува странни звуци, може да помирише и дори да почувства нечие докосване.

В същото време собственото му тяло остава напълно неподвижно: някои пациенти казват, че са били обзети от чувството, че са се събудили в заключен ковчег, собственото им тяло е било този ковчег.

За щастие, тези преживявания не траят дълго: една атака рядко отнема повече от няколко минути, а по-често периодът е буквално за секунди. Вярно е, че за самите жертви на сънна парализа тези моменти често изглеждат като цяла вечност.

Кой е виновен за сънната парализа?

Колкото и да е странно, собственият ни мозък. Когато преминаваме през REM сън, мозъкът „изключва“ почти всеки мускул в тялото ни, оставяйки да работят само тези, които регулират дишането и движението на очите.

В момента на пробуждането мускулите „започват“ обратно да се събуждат, но понякога по различни причини възниква повреда: вече сме се събудили, но командите за действие за мускулите все още не са получени. В този момент започва парализата.

Усещането за неподвижност, дезориентация в пространството – всичко това предизвиква чувство на страх, а подсъзнанието услужливо подхвърля вероятни оправдания и в резултат на това виждаме личен филм на ужасите.

Какво причинява сънна парализа?

Почти всички причини, поради които може да се развие синдром на старата вещица, са свързани с едно или друго нарушение на съня. Ето най-често срещаните:

  • неизправност на биоритмите (например поради полет до друга часова зона);
  • липса на сън поради стрес и тревожност;
  • депресия;
  • спане в неудобна поза (по гръб или в легнало положение на крайник);
  • лоши навици;
  • прием на определени лекарства – неврометаболитни стимуланти, антидепресанти;
  • психични разстройства и заболявания;
  • генетично предразположение.

Изгорете вещицата!

Какво да направите, ако имате сънна парализа? Най-важното е да се отпуснете. Това е безопасно състояние (в много редки случаи при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, може да предизвика обостряне на заболяването), което освен това не трае дълго – трябва да помните това.

В никакъв случай не се опитвайте да се съпротивлявате, вместо това дишайте равномерно, опитвайте се да движите очните ябълки, езика, опитвайте се да движите пръстите си. Помага да си припомните любимите си стихотворения, да дишате премерено, като броите вдишванията и издишванията – с една дума, да направите всичко, за да се успокоите.

Когато парализата ви освободи, трябва да се опитате да заспите отново: два пъти за една нощ това състояние не атакува.

По публикацията работи: Пламена Сутева