Астрономи се натъкнаха на интересна находка в пробите от астероид

191

Астрономи от Япония открити газове, които са по-стари от Слънчевата система. До този извод стигнали, след като нагрели частици от астероида до 1800 градуса по Целзий.

Японски астрономи откриха образци от газ, съществувал преди оформянето на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години, в състава на пробите от астероида Рюгу, взети от сондата „Хаябуса-2“. За това съобщи в. „Йомиури“, цитиран от ТАСС.

Учените са нагрели частици от астероида до 1800 градуса по Целзий, при което се получили газове като хелий, неон и аргон. Последващият анализ показала, че тези вещества може да бъдат по-стари от Слънчевата система. Според изследователите първоначално образците от тези газове са били в състава на свободно движещи се в космоса диаманти и графити. Впоследствие те участват в състава на голям астероид, от който се отделя Рюгу.

През септември астрономите съобщиха, че Рюгу е възникнал в далечна периферия на Слънчевата система около два милиона години след нейното оформяне.

Японската сонда „Хаябуса-2“ бе изстреляна в Космоса в началото на 2014 г. с цел изследване и вземане на проби от астероида Рюгу. През февруари 2019 г. пробите бяха взети, а в края на 2020 г. космическият апарат достави на Земята капсула с взетите образци.

По публикацията работи: Пламена Сутева