Кой има най-много ядрени бойни глави?

396

Според Федерацията на американските учени Русия е страната, която разполага с най-много ядрени бойни глави – 5977, докато САЩ има 5428. В тези бройки се включват и бойните глави, които са вече „в пенсия“.

Русия има най-много ядрени бойни глави: тя разполага с 5977, а Съединените щати – с 5428, по данни на Федерацията на американските учени.

Тук се включват както бойните глави, които са на разположение на въоръжените сили, така и тези, които са образно казано „в пенсия“. Въпреки това Москва и Вашингтон разполагат с достатъчно бойни глави, за да така да се каже, унищожат света многократно.

Русия разполага с 1458 стратегически бойни глави, които са готови за изстрелване, а САЩ – с 1389, става ясно от най-скорошните данни, направени публично достояние. Тези бойни глави са поставени на междуконтинентални балистични ракети, на балистични ракети на подводници и на стратегически бомбардировачи.

Що се отнася до тактическите ядрени оръжия, Русия има 10 пъти повече от САЩ. Около половината от 200-те тактически ядрени оръжия на САЩ са разположени в бази в Европа.

Тактическите ядрени оръжия на САЩ варират от такива с мощност от 0,3 до 170 килотона (за справка: ядрената бомба, пусната над Хирошима, е била еквивалентна по мощност на около 15 килотона динамит).

По публикацията работи: Пламена Сутева