Ердоган сряза Гърция: Искате помощ от САЩ. Срещу кого? Срещу Турция. Ще правим това, което е необходимо

915

Президентът на Турция Реджеп Ердоган разкритикува министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, тъй като е потърсил помощ от САЩ срещу Анкара

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за това, че е потърсил помощ от САЩ срещу Турция. Той заяви следното: „Ще продължим да правим необходимото“, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган обърна внимание на политиката на Атина за незаконно отблъскване на мигранти.

Той припомни усилията на Турция да спасява мигранти в Егейско море, докато Гърция ги оставя на произвола на съдбата, като подчерта, че светът мълчи по този въпрос.

Групи за защита на правата на човека често алармират за незаконни отблъсквания и други нарушения на правата на човека от страна на гръцките власти.

Анкара и световните правозащитни организации многократно са осъждали незаконната практика на Атина да изтласква обратно търсещите убежище, подчертавайки, че това е в нарушение на хуманитарните ценности и международното право и по този начин се застрашава животът на уязвими мигранти, включително жени и деца.

Ердоган спомена и неотдавнашното изявление на гръцкия премиер за търсене на подкрепа срещу Турция и отсече, че Анкара ще продължи да прави необходимото.

„Гръцкият министър-председател иска помощ от САЩ. Срещу кого? Срещу Турция. Каквото и да правите, ние винаги ще правим това, което е необходимо. Готови сме да го направим“, категоричен бе турският президент Ердоган.

На 28 септември редица информационни агенции, позовавайки се на Мицотакис, съобщиха, че Гърция е уверена в подкрепата на САЩ и Европейския съюз срещу Турция.

Гърция и Турция са в конфликт от десетилетия по редица въпроси, включително относно границите на техните континентални шелфове, енергийните ресурси, полетите над Егейско море и разделения Кипър.

По публикацията работи: Пламена Сутева