Свят

Британското разузнаване твърди: Освобождението на един украински град има голямото стратегическо, политическо и тактическо значение

Става въпрос за град Лиман, който се намира в Южна Украйна. Според британското разузнаване, това е така, тъй като градът дава възможност да се контролират ключови пътища през река Северский Донец, зад която руската армия се опитваше да изгради собствени отбранителни укрепления

Британското разузнаване потвърди голямото стратегическо, политическо и тактическо значение на освобождението на източния укрански град Лиман, извършено от силите на Киев, предаде Укринформ.

Агенцията се позовава на оперативен доклад на британското военно разузнаване с днешна дата, предаде БТА.

На 1 октомври 2022 г. руските сили се изтеглиха от град Лиман в Донецка област под натиска на украинското настъпление. Лиман е бил отбраняван най-вероятно от недокомплектовани подразделения на Западния и Централния военен окръг на Русия, както и от контингенти доброволно мобилизирани резервисти. Тези сили вероятно са понесли тежки загуби при изтеглянето им по единствения път, водещ извън града, който все още бе останал в ръцете на руските войски, се казва в анализа.

Лиман има стратегическо значение, тъй като дава възможност да се контролират ключови пътища през река Северский Донец, зад която силите на Москва се опитваха да изградят собствени отбранителни укрепления, подчертава разузнаването на Лондон.

Освен това изтеглянето на руската армия от Лиман има съществен политически ефект с оглед на факта, че градът се намира в Донецка област – в региона, който Русия току-що бе замислила да „освободи“ и където предприе опит за незаконна анексия.

Руският президент Владимир Путин подписа вчера договори за присъединяване към Русия на украински територии – стъпка, която е в противоречие с международното право. На церемония в Кремъл Путин също така заяви, че Москва ще защитава четирите анексирани територии с всички налични средства.

Изтеглянето на руските войски от Лиман надигна нова вълна от публични критики срещу висши руски военни от страна на политическото ръководство в Москва. По-нататъшни загуби на територии в незаконно окупираните региони на Украйна почти гарантирано ще направят тези критики по-интензивни и ще засилят натиска върху високопоставени командири от руската армия, прогнозира британското военно разузнаване.

„Русия изгуби 60 000 войници мародери в украинската война. Ранените окупатори са тройно повече. Затова мобилизираните мъже в Русия трябва да се запитат къде се е изпарила „втората армия в света“, цитира междувременно УНИАН днешен коментар на Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент Володимир Зеленски.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца