След като българския химн бе освиркан от македонците: Българските организации от РСМ осъдиха с писмо речта на омразата

66

Те призовават представителите на ЕС, както и посланиците на държавите членки на ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и международните партньори да обърнат внимание на „демонстрирането на говор на омраза срещу държава член на ЕС, към който РС Македония декларира, че иска да се присъедини”

„Оценяваме като положителен прецедент факта, че Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди речта на омразата, използвана от по-голямата част от публиката по време на футболния мач между Република Северна Македония и България. В същото време подчертаваме, че „политическият елит“ в РСМ е жертва на собствения си „успех“ в създаването на атмосфера на нетърпимост към нас, хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония и България като цяло.“

Това се казва в открито писмо на 10 граждански сдружения на граждани с българско самосъзнание в РС Македония. Повод за него стана футболният мач между националните отбори на България и на РС Македония на 26.09.2022 г. в Скопие, когато част от публиката на домакините освирка българския химн, съобщи Bulgaria on air.

„Като граждани на Република Северна Македония призоваваме отговорните институции в страната – президента, правителството, парламента, Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация, Омбудсмана, неправителствения сектор (Хелзинкски комитет за защита правата на човека) да осъдят категорично оскверняването на българския химн и речта на омраза срещу България и българите”, се казва още в писмото на българските сдружения.

Те призовават представителите на ЕС, както и посланиците на държавите членки на ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и международните партньори да обърнат внимание на „демонстрирането на говор на омраза срещу държава член на ЕС, към който РС Македония декларира, че иска да се присъедини”.

„Оставяме на уважаемите дипломати да преценят доколко проявите и в по-широк контекст цялостната среда, в която живеем ние, македонските българи, се вписват в ценностите, на които се основава ЕС”, се казва още в писмото.

„Надяваме се, че събитията от футболния мач между РС Македония и България най-сетне ще дадат възможност международните партньори да разберат ежедневието, в което живеем ние и нашите предци след 1944 г., както и бруталния натиск с премълчано съгласие (евфемизъм за последователните официални директиви за преследването на българите в страната) на всички правителства на РС Македония срещу онези, които са се осмелили да декларират, че са българи. Това за нас е ежедневие, а фактът, че малко хора имат смелост ясно и открито да заявят своето българско потекло, изобщо не бива да ни изненадва. Определени политици, публични личности и публицисти в РС Македония се опитват да прехвърлят върху България и българските политици цялата вина за сегашната ситуация, но нямат отговор на въпроса какво те самите като влиятелни личности направиха, за да се намали интензивността на говора на омразата към нас като граждани на РС Македония с българско национално самосъзнание, българите като народ и България като държава?!”.

Силно обезпокоителен според сдруженията е фактът, че между най-гласовитите запалянковци са били представители на младото поколение в РС Македония, което „още веднъж показва необходимостта от промяната на учебните програми в РС Македония по история”, на базата на препоръките на Смесената комисия по историческите и образователните въпроси и, разбира се, на база на историческите факти и източници и документи”, се казва в писмото.

„Футболният мач между Република Северна Македония и България, който от спортно събитие се превърна в демонстрация срещу държава членка на ЕС и срещу нас, македонските българи, е ясно доказателство за демократичния дефицит в РСМ, а това прави повече от необходими промените в Конституцията на страната, с които ще се гарантират нашите човешки права. Ние сме лоялни граждани на Република Северна Македония, живеем тук, работим тук, плащаме данъци тук и заслужаваме да бъдем третирани като нормални хора, а не като някакви зверове, които искат да вземат нещо от някого“, се казва в писмото, информира БГНЕС.

Писмото на неправителствените организации на македонските българи е изпратено до държавното ръководство на РС Македония, до българския президент Румен Радев, до премиера и външния министър на България, както и до посланиците на ЕС, България, Чехия, Германия, САЩ и Франция в РС, до Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация, Хелзинкския комитет за защита правата на човека в РС Македония, както и до политическите партии СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“.

По публикацията работи: Станислава Гавазова