Свят

Кремъл посочи какво ще се промени след референдумите за присъединяване

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков  това, което ще се промени е свързано със сигурността и международното право. По-рано през деня Медведев заяви, че на териториите на окупираните райони може да се приложи доктрината за ядрено възпиране

Кремъл обяви, че „референдумите“ за присъединяване, които приключват днес в четирите украински зони под контрола на Москва, ще доведат до промени за тези територии, главно по отношение на сигурност с възможна ядрена защита, предаде Франс прес.

„Кардинално ще се промени ситуацията от правна гледна точка, от гледна точка на международното право, с всички съответни следствия за целите на защитата и гарантирането на сигурността на тези територии“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

„Нашата правна система ще разгледа всички възможности и, разбира се, нашите законодатели, изпълнителните ни органи и юридическите екипи са готови“, допълни той.

По-рано днес бившият руски премиер и президент Дмитрий Медведев коментира възможността Москва да приложи в тези територии доктрината си за ядрено възпиране, която се предвижда такива удари в случай на ядрено нападение или при екзистенциална заплаха срещу Русия, пише БТА.

„Силите на руската армия ще подсилят в значителна степен защитата на всички (украински) територии, присъединени към Русия“, посочи Медведев в Телеграм.

По думите му това подсилване включва „възможностите, предлагани от мобилизацията“, която е в ход в страната, но също употребата на „всички руски оръжия, включително стратегическото въоръжение и тези, базирани на нови технологии“.

„Русия има право да използва ядрено оръжие, ако това е необходимо, при предварително дефинирани случаи и при строго съответствие с принципите на държавната политика в областта на ядреното възпиране“, написа още Медведев.

Помолен да коментира думите на Медведев, Песков потвърди, че неговите изказвания отразяват точно „военната доктрина“ на Русия и препоръча на всички да си припомнят нейните принципи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Любопитно

„Действал е като агресивен телбод“ – ученият Майкъл Коутс за новооткрити останки на праисторическо същество

Открити са вкаменелости на същество, за което се смята, че е живяло преди динозаврите, информира…

преди 20 часа
  • Любопитно

Бързо, лесно и вкусно – рецепта за кайсиеви кексчета с бадеми и маскарпоне

Как да приготвим кексчета с кайсии, бадеми и маскарпоне? Необходими продукти: 1 бакпулвер 1 ч…

преди 21 часа
  • Крими

Телефонните измами продължават – арестуван е мъж в Пловдив

63-годишен мъж е обвинен в телефонна измама, чрез която е получил 5300 лева от възрастна…

преди 21 часа
  • Крими

Задържан е мъж, откраднал диамантен пръстен в центъра на София

52-годишен мъж е обвинен в кражба на пръстен на стойност 16 200 лева. На 29.06.2024…

преди 22 часа
  • Свят

Разпуска се ислямистката групировка „Джемаа Исламия“

Днес беше обявено разпускането на ислямистката групировка "Джемаа Исламия", обвинявана за смъртоносните бомбени атентати на…

преди 22 часа
  • България

Фармацевти в Добрич излязоха на протест

В област Добрич настана смут. Фармацевти излязоха на протест. Аптеките преустановиха дейност с пациенти в…

преди 22 часа