Въведоха нов кралски шифър в Обединеното кралство

247

Монограмът съчетава първоначалните му „C“ и „R“ за Рекс, латинското за крал плюс III за третия крал Чарлз. Шифърът, визуална идентичност за новото царуване, заменя E II R на кралица Елизабет II

Нов кралски шифър, използван върху военни униформи и пощенски кутии, е въведен в Обединеното кралство след смъртта на Елизабет II и възкачването на власт на Чарлз III. Това съобщи в понеделник вечерта BBC, позовавайки се на Бъкингамския дворец.

Избрано е лично от краля от набор от дизайни, произведени от колежа по оръжие.

Предстоят и други промени, за да отбележат новото управление на крал Чарлз:

Банката на Англия казва, че новите банкноти с портрет на крал Чарлз III се очаква да влязат в обращение до средата на 2024 г., като изображението ще бъде разкрито преди края на тази година.
Ще бъдат произведени нови монети, казва Кралският монетен двор, и ще се появят „в съответствие с търсенето от банки и пощенски служби“. Няма определена дата кога ще бъдат използвани, но ще бъде показано изображение на новите монети с лика на Крал Чарлз, преди да влязат в обращение. Интересна подробност е, че съществува традиция, казва Кралският музей на монетния двор, профилът на нов монарх върху монетите да е обърнат в посока, обратна на техния предшественик.

Съществуващите банкноти и монети ще продължат да бъдат валидни, като банкнотите и монетите на Чарлз и Елизабет ще се използват една до друга. Кралският монетен двор казва, че има приблизително 27 милиарда монети от управлението на кралица Елизабет II в обращение.

Кралската поща казва, че новите марки с изображение на крал Чарлз ще „влязат в обращение, след като настоящите запаси от марки бъдат изчерпани“. Но набор от четири мемориални марки ще бъдат пуснати през ноември , показващи портрети на кралица Елизабет II, направени на различни етапи от нейното управление.
С приключването на кралския траур новият шифър на крал Чарлз ще бъде използван за първи път.

Този личен монограм на новия монарх ще бъде приложен за първи път в пощата на Бъкингамския дворец във вторник, когато ще се използва за откровени писма от кралските домове. Това е изображение, което ще започне да се използва по-широко, от униформи до официални канцеларски материали до обществени сгради.

Има отделна версия на шифъра за Шотландия, която включва шотландската корона.

По публикацията работи: Силвана Димитрова