Военният министър каза има ли риск за националната ни сигурност: Обяви и помощ за Украйна (ВИДЕО)

105

Министърът на отбраната излезе с брифинг, на който разясни, че са приети три важни документа. Той коментира и това има ли риск за България, имайки предвид изявлението на Путин днес

“Приехме 3 важни документа, свързани с Министерство на отбраната. Първият е решение за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна. 350 медицински комплекта, които осигуряват мед обслужване на 35 хил. граждани“, каза на брифинг военният министър Димитър Стоянов.

Военният министър поясни, че дарението на хуманитарна помощ, се осъществява в отговор на получено искане от Украинската страна. След това продължи с разяснения около втория приет документ.

„Вторият е от изключителна важност за Министерство на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи на министерство на отбраната. В нея влизат 13 проекта като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната напред през 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива е 6,6 млрд.”, заяви министърът на отбраната.

„Следващият важен документ, който беше приет, това е проектът за инвестиционен разход за придобиване на 8 броя самолети F-16, блок 70“, обясни Димитър Стоянов.

„Изключително е важно придобиването на нови изтребители. В момента разполагаме със съветски. Трябва да бъде придобита ескадрила от 16 самолета. Очакванията са, че те ще пристигнат до 2027 година. Това е уверението от САЩ“, допълни той.

Временно решение е осигуряването самолети под наем или лизинг, за да се осигури летателно време за пилотите.

„Мобилизацията в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО“.

Това обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод обявената частична военна мобилизация в Русия.

Има разписани правила. Към момента не е необходимо разширяването на контингента на НАТО в България, подчерта той.