Украинският президент не желае преговори с тези, които поставят ултиматуми

215

От друга страна руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Русия не се отказва от преговорите с Украйна

„Към днешна дата – не. Не виждам никакво желание от руска страна да бъдем конструктивни“, отговори Зеленски на въпрос в интервю за CNN, излъчено днес, цитирано от vesti.bg. „Принципът ми е, че не говоря с тези, които поставят ултиматуми“, добави Зеленски.

Президентът на Украйна даде утвърдителен отговор и на въпроса дали ще се „бори докрай“.

„Знам, че някои страни ни тласкат в посока на Минския процес. Искам светът да признае, че едно нещо е дипломатическо решение, а друго е Минск-2, -3, -5, -10. Това са две различни неща, защото Минск е празна хартийка“, каза Зеленски, визирайки споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Донбас, които Киев не е изпълнил.

Той добави, че договор между двете страни може да бъде сключен, след като Русия напусне украинските територии, без да уточнява какво има предвид.

Володимир Зеленски заяви, че Русия е отговорна за мащабното прекъсване на електроснабдяването в Източна Украйна, като обвини Москва, че умишлено е засегнала гражданската инфраструктура.

„Има пълно прекъсване на електрозахранването в Харковска и Донецка област, частично – в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област“, заяви Зеленски в изявление в социалните мрежи, обвинявайки Русия в тероризъм.

„Няма военни съоръжения там“, добави той. „Целта е хората да бъдат лишени от светлина и топлина“.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Русия не се отказва от преговорите с Украйна, но че по-нататъшното им отлагане от страна на Киев ще усложни възможността за постигане на споразумение с Москва.

Руският външен министър цитира изявленията на Киев, че преговорите могат да се проведат само след победа на Украйна, когато „Русия напусне украинските земи“. Лавров заключи, че ако това е изборът на Украйна, то Русия знае как да постигне целите, които си поставя „със специалната си военна операция“.

По публикацията работи: Станислава Гавазова