Коя е девойката в четническа униформа, която е ушила знамето на Голямоконарската чета?

106

Това е Недялка Шилева. Тя остава в историята като девойката в четническа униформа, като Горноконарската Райна Княгиня

Съединението е общонароден акт, в който част от главните действащи лица са жени, една от които е Недялка Шилева. Тя остава в историята като девойката в четническа униформа, която наравно с мъжете съпровожда арестувания генерал-губернатор и надписва знамето на Горно Конарската чета.

Илиян Мойчовски живее вече 5 години в дома, където е живяла и Недялка Шилева. Къщата ѝ в София е изоставена и не се смята за паметник на културата, защото след смъртта ѝ е продадена и попада в частни ръце. Тук често наемателите се сменят.

„Госпожа Чардафонова? Знам, че тук е живяла. Всяка година идват тук, поднасят цветя за 6 септември – само тогава идват да я посещават. Само тогава виждаме тези хора“, сподели наемателят на къщата Илиян Мойчовски в ефира на Bulgaria on air.

Въпреки че живее в дома ѝ, той все пак не знае много за нея и за историята ѝ.

Тя става известна само на 18 години. В историята остава като Горноконарската Райна Княгиня. Недялка Шилева е родена на 27 август 1867 година в село Голямо Конаре, днешен град Съединение. Завършва основното си образование в родното си село, а гимназиалното си в девическата петокласна гимназия в Пловдив.

След като завършва учението си, работи като учителка и преводачка.

„Както във всяко едно събитие има емблематични участници, емблематични дейци и една от тези емблеми на Съединението, която е изградена през следващите десетилетия, е именно Недялка Шилева“, коментира директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив – гл. асистент Стефан Шивачев.

Недялка Шилева е племенница на подпредседателя на местния таен революционен комитет в село Голямо Конаре – Петър Шилев. 18-годишната Недялка е една от най-образованите жени по онова време. Един обаятелен младеж Продан Тишков, който остава в историята като Чардафон Велики, пленява сърцето й.

„По молба на Комитета за Съединение в Голямо Конаре тя се заема да ушие знамето на Голямоконарската чета“, поясни историк.

Текстът върху знамето е изписан с блажна боя и гласи: „Аз не вярвам, че калугер ще спаси раята. Свободата не ще екзарх, иска Караджата“. На знамето са изписани и патриотичните думи „Съединението прави силата“, както и „Долу Източна Румелия“.

По публикацията работи: Станислава Гавазова