Финансовият министър прогнозира кога ще падне нивото на инфлацията (ВИДЕО)

103

Това се случи по време на брифинг на служебния финансов министър Росица Велкова-Желева. Тя представи данните за състоянието на държавния бюджет и прогноза за ефекта от високите цени на енергията и храните до 2025-та година. По думите на Велкова актуализацията на бюджета е невъзможна

„Повод за днешната пресконференция са твърденията, които са в общественото пространство, че съществуват значителни възможности на държавния бюджет за 2022 година, от които да се финансират непредвидени разходи, като например компенсации за битови и небитови потребители на газ, като енергийни помощи и дори отиват още по-далеко – увеличаване на доходите“, посочи служебният финансов министър Росица Велкова-Желева.

„Всичките тези твърдения са базирани на излишъка, с който приключи бюджета към 31 юли от милиард и половина. Бих искала да Ви информирам, че това не е нещо изключително извънредно, което не се е случвало. Това се случва почти всяка година. Това е един временен текущ излишък, който не означава, че има едни свободни средства, срещу които могат да се правят непредвидени разходи“, заяви финансовият министър.

„На този етап считаме, че актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Тъй като приходите са изключително напрегнати, не очакваме преизпълнение на проходите“. Това обяви Росица Велкова-Желева.

Преизпълнение на приходите не е налично, за да се изпълни една актуализация”, обясни още тя.

От думите й стана ясно, че няма да има големи средства, които да бъдат отпускани като компенсации.

„Няма да се теглят дългове, за да се финансират нови разходи. Инфлацията е движена от цените на енергоносителите и храната. Очакваме тя да падне през 2023 година заради свиване на потреблението“, уточни Велкова.

„10 млрд. 300 гласуван дълг не смятаме, че трябва да бъде увеличаван, за да се правят икономии. Три годишна бюджетна прогноза – статистическите данни към 17 август предварителна прогноза, която ще бъде актуализирана през септември. Очаква се 2023 година БВП да се забави на 2.2%, забавяне на инфлацията с 5%“, посочи тя.