Вучич: Няма да се откажем, няма да се предадем! Да живее Сърбия!

265

Това заяви сръбският президент Александър Вучич. „Със сигурност ще защитим интересите на сърбите в Косово“, каза още той

Сърбия винаги ще се бори за мир и стабилност, но никога няма да се отклони от жизненоважните национални интереси и интересите на нашия народ, заяви сръбският президент Александър Вучич в Instagram, обръщайки се към косовските сърби след разговори в Белград със специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и специалния представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, предаде Б92, цитирани от Bulgaria on air.

Вучич заяви, че разговорите с Лайчак и Ескобар не са били леки.

„Няма да се откажем, няма да се предадем! Да живее Сърбия!“, е заявил още сръбският президент след приключването на първата част от срещата вчера следобед.

„Надявам се на компромис, но със сигурност ще защитим интересите на сърбите в Косово“, каза Вучич във видеопослание в Instagram.

След прекъсване от няколко часа разговорите продължиха по-късно вечерта.

Специалният представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак изрази надежда след втората част от преговорите със сръбския президент Александър Вучич, че диалогът е на прав път, информира БТА.

След като късно снощи той и специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар разговаряха за втори път с президента Вучич, Лайчак написа в Туитър, че оценява искрените усилия на сръбския президент да подкрепи европейско решение, предаде Танюг.

Лайчак и Ескобар засилиха дипломатическата си дейност след неуспеха миналата седмица на преговорите между президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти в Брюксел. Вучич и Курти не успяха да решат спора за пререгистрацията на колите със сръбски номера и за личните карти на косовските сърби, но се съгласиха да продължат преговорите чрез посредници.

По публикацията работи: Станислава Гавазова