Проучване: докосване на дрехите на пушач може да повиши риска от рак

715

Американски учени изследваха как причиняващите рак химикали се задържат върху дрехите. Те откриха, че канцерогените могат да се абсорбират от хора, носещи дрехи за пушачи. Установено е, че химикалите попадат в тялото през кожата на мишки

Опасностите от пасивното пушене са известни от десетилетия, но сега учените предупреждават за нова заплаха – пасивното пушене, предават dailymail. Проучване в САЩ установи, че дори самото докосване на облеклото на пушач е достатъчно, за да изложи хората на опасни нива на химикали, причиняващи рак.

Пасивното пушене е, когато издишаният дим или димът от края на цигарата се вдишва от някой друг. Димът от трета ръка се образува, когато частици от цигара проникнат в материали като коса, дрехи, мебели и килими.

Правителствени изследователи от лабораторията Бъркли в Калифорния проведоха серия от експерименти върху хора и мишки. В едно проучване трима доброволци, които не пушат, са помолени да носят дрехите на силно употребяващи цигари в продължение на три часа. Тестовете показват, че те са имали до 86 пъти по-високи нива на токсични съединения, известни като NNK и NNN в урината си след експеримента.

В друго проучване изследователите изложиха същите канцерогени на човешката белодробна тъкан и показаха, че те могат да причинят увреждане на ДНК – което е един от тригерите за рак. Смята се, че пасивното пушене увеличава риска от рак на белите дробове при непушачи с 20 до 30 процента, според доклад на главния хирург на САЩ от 2006 г.

Но по-малко се знае за опасностите от пасивното пушене, като в района са проведени по-малко проучвания. Екипът на управляваната от правителството лаборатория Бъркли в Калифорния за първи път идентифицира как пушенето оставя микроскопични токсични химикали върху повърхностите през 2010 г.

Но сега те показаха за първи път „потенциалните въздействия върху здравето на пасивното пушене“. В един експеримент мишките са били изложени на дози NNK и NNN, друг канцероген, открит в тютюна, върху кожата им.

Тестовете на урината показват високи нива и на двата химикала в тяхната система, което предполага, че контактът с кожата може да доведе до навлизането на съединенията в телата им. Дори след като екипът спря да излага мишките на химикалите, те продължиха да се натрупват в телата им още една седмица.

След това тестваха как химикалите взаимодействат с човешките белодробни клетки в лабораторията, за да видят колко вероятно е да причинят рак. Контактът с химикалите доведе до увреждане на ДНК – което може да бъде критичен фактор за развитието на рак.

В третия експеримент трима доброволци носеха тениски с дълги ръкави и панталони, които бяха изложени на цигарен дим в продължение на 30 дни, при концентрации, подобни на тези, открити в дома на пушач на кутия на ден. Доброволците не са били пушачи и не са били изложени на дим у дома или на работа. Те носеха дрехите в продължение на три часа и се упражняваха достатъчно, за да се потят по тридесет минути на всеки час. Проби от урина бяха събрани преди експозицията и осем часа след началото на експозицията. Всеки участник също завърши тричасовия експеримент в нормалните си дрехи, за да установи изходна линия.

Експериментът е направен в стая, където въздухът се рециклира почти веднъж на минута, за да се гарантира, че химикалите се абсорбират през кожата, а не доброволците да ги вдишват. Изследователите откриха, че нивата на химикала са 86 пъти по-високи в пробите, взети след носенето на изцапано с дим облекло.

Водещият автор д-р Xiaochen Tang, изследовател в лабораторията Бъркли, каза: „Никотинът се отделя в големи количества по време на пушене и покрива всички вътрешни повърхности, включително човешката кожа.“ И накрая, изследователите измерват нивата на NNK и NNN във въздуха на 37 домове на пушачи и 19 домове на непушачи.

Домовете на намерените пушачи са имали повече от „нивата на незначителен риск“, определени от Калифорнийската служба за оценка на опасността за околната среда и здравето. Нивата са незначителни в домовете на непушачи.

Авторът, професор Нийл Беновиц, медик от Калифорнийския университет в Сан Франциско, каза: „Тези констатации илюстрират потенциалните въздействия върху здравето на пасивния дим, който съдържа не само TSNA, но и стотици други химикали, някои от които също са известни канцерогени.

„Следващите стъпки за това изследване ще проучат по-подробно механизмите на неблагоприятните ефекти върху здравето, свързани с остатъците от тютюн и канабис, ефективни стратегии за възстановяване и пренасяне на научни открития в практиката за контрол на тютюна.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова