Тристранната среща: Как премина разговорът между Зеленски, Ердоган и Гутериш (ВИДЕО+СНИМКИ)

430

Вчера се състоя срещата между украинския и турския президент и генералния секретар на ООН. Разговорът на тримата продължи 40 минути. Бе подписано споразумение между Украйна и Турция. Зеленски призова Гутериш да гарантира сигурността на АЕЦ „Запорожие“

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигнаха в Украйна вчера за среща с украинския президент Володимир Зеленски. Разговорът между тримата лидери е продължил около 40 минути.

Основни теми по време на разговора бяха ефективността на зърнения коридор и намирането на дипломатическо решение на войната. Киев и Анкара подписаха споразумение за възстановяване на засегната от войната украинска инфраструктура.

Лидерите бяха единодушни, че войната трябва да бъде прекратена на масата за преговори.

Зеленски и Ердоган се срещат за първи път от началото на руската инвазия. Анкара критикува действията на Москва, снабдява Украйна с дронове, но отказва да се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия.

Володимир Зеленски призова ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ и пълното й освобождаване от руски войници.

Русия вчера заяви, че може да затвори най-голямата атомна централа в Европа заради обстрела на опасната зона. Според Киев, такава стъпка само ще увеличи риска от ядрена катастрофа.

„Ядрената сигурност е най-големият приоритет на целия свят. Русия трябва незабавно, без никакви предварителни условия да изтегли войниците си от Запорожката АЕЦ. Москва трябва да спре всякакви провокации и обстрели. Спорузамяхме се с генералния секретар на ООН за евентуална мисия на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката електроцентрала през територи, които не са окупирани.“, каза Зеленски.

Ердоган изрази безпокойство заради продължаващите сблъсъци в района на Запорожката атомна електроцентрала. Той заяви: „Не искаме да преживеем нов Чернобил“.

По публикацията работи: Пламена Сутева