НАСА откри нова Луна в орбита около астероид на 75 милиона км от Земята

95

Астрономите на НАСА откриха нова Луна, която обикаля в орбита около астероид на 75 милиона километра от Земята, съобщава Daily Mail.

Луната, с ширина около 5 км, чието име все още не е официално обявено, обикаля около широкия 27-километров астероид Полимел на разстояние 200 км.

Астрономите са направили новото откритие съвсем случайно с помощта на наземни телескопи, когато обектът е преминал пред звезда и е блокирал нейната светлина.

Новото откритие е приблизително равносилно на това да видиш четвърт от тротоар в Лос Анджелис от небостъргач в Манхатън, съобщи НАСА.

Полимел е един от Троянските астероиди – голяма група астероиди, наричани „вкаменелостите“ на Слънчевата система, които споделят орбитата на Юпитер около Слънцето. Той е и един от астероидите, които ще бъдат посетени през 2027 г. от Люси – космическата сонда на НАСА, която беше изстреляна през октомври миналата година. В момента „Люси“ обикаля около Земята, но през 2027 г. ще посети Полимел и неговата луна.

В съответствие с конвенцията за именуване на планети спътникът няма да получи официално име, докато екипът не определи орбитата му.

По публикацията работи: Пламена Сутева