Мистериозен кратер с ширина 5,2 мили, открит в Атлантическия океан, може да има връзка с динозаврите

162

Открит е ударен кратер на същата възраст като оставен от убиеца на динозаври. Наречен кратер Надир, нов обект, открит край бреговете на Гвинея в Западна Африка.
Мястото се намира на почти 1000 фута под морското дъно и има диаметър от 5,2 мили
Експертите смятат, че астероидът, който е унищожил динозаврите, може да е имал спътник

Мистериозен кратер, открит в Атлантическия океан край бреговете на Западна Африка, може да е оставен от бебето братовчед на астероида, убил динозаврите преди 66 милиона години, предават dailymail.

Наречен кратер Надир, новият елемент е открит на 248 мили (400 км) от бреговете на Гвинея в Западна Африка. Намира се на около 1000 фута (300 м) под морското дъно и има диаметър от 5,2 мили (8,5 км). Мястото на удара не е толкова голямо, колкото кратера Чиксулуб в Мексико , оставен от астероида, унищожил динозаврите, но е на много подобна възраст. Това повдигна въпроси дали Земята е била ударена от повече от една космическа скала по време на този катаклизмичен период в естествената история.

Ако бъде потвърдено, това би представлявало и голям научен интерес, тъй като би било едно от малкото известни удари на морски астероиди, така че може да предложи нови прозрения за това какво се случва по време на такъв сблъсък.

Депресията е идентифицирана от д-р Уисдийн Никълсън от университета Хериот-Уат в Единбург, който анализира данни от сеизмични проучвания, за да разбере по-добре миналите климатични промени на Земята. „Тези проучвания са нещо като ултразвук на Земята. Вероятно съм прекарал последните 20 години в тълкуването им, но никога не съм виждал нещо подобно“, каза д-р Никълсън.

„Формата на Надир е диагностична за сблъсък с астероид. „Има повдигнат ръб, заобикалящ централна повдигната зона, и след това слоеве от отломки, които се простират навън.“

Кратерът е широк малко над 5 мили (8 км) и д-р Никълсън смята, че вероятно е бил причинен от астероид с ширина повече от 1300 фута (400 м), който се е разбил в земната кора. Това следователно е много по-малко от космическата скала с размерите на град, която е причинила широкия 100 мили кратер Чиксулуб.

„Нашите симулации предполагат, че този кратер е причинен от сблъсък на астероид с ширина 400 метра в 500-800 метра вода“, каза д-р Вероника Брей от университета в Аризона. „Това би генерирало цунами с височина над един километър, както и земетресение с магнитуд 6,5 или нещо такова.„Освободената енергия би била около 1000 пъти по-голяма от тази от изригването през януари 2022 г. и цунамито в Тонга.“

Надир беше идентифициран с помощта на „сеизмично отражение“ като част от по-широк проект за реконструкция на тектоничното отделяне на Южна Америка от Африка през периода Креда.

За да бъде сигурен, че кратерът е причинен от сблъсък с астероид, д-р Никълсън каза, че учените ще трябва да пробият кратера и да тестват минерали от дъното му. Въпреки това, той има всички отличителни белези, които експертите биха очаквали, включително правилното съотношение на ширината на кратера към дълбочината, височината на ръбовете и височината на централното издигане. Последният е могила в центъра, създадена от скали и утайки, издигнати от ударното налягане.

По публикацията работи: Силвана Димитрова