Кирил Петков: Не броя колко дни не съм премиер, но знам колко дни остават до изборите

217

Това коментира бившият министър-председател Кирил Петков. По отношение на взетото решение „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се явят поотделно на предстоящите избори на 2 октомври, той заяви, че двете партии със сигурност ще работят заедно занапред, за да могат да довършат започнатата работа

„Не броя колко дни не съм премиер, но знам колко дни остават до изборите и това в момента е целият ни фокус на целия ни отбор, защото вярваме, че последните 7 месеца бе една първа стъпка и трябва да си довършим работата“, заяви експремиерът Кирил Петков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Оценихме грешките, които сме направили, и вярваме, че сме научили неща, които ще подобрим следващия път. Горд съм, че през целия път не нарушихме главното ни обещание – борбата ни с корупцията и непрегъването с безпринципни коалиции, безпринципни сделки. Това, което се случи откакто не сме на власт, е, че служебното правителство влезе в управление и имат няколко важни задачи“, заяви Петков.

„Чакам с нетърпение да видя днес дали седемте танкера, които ние бяхме договорили, ще бъдат взети. Надявам се, че ще го направят. Най-важното за тях е да направят честни избори и промяната ще продължи на базата на техния вот. Когато тръгнахме, оставихме опция тези танкери да бъдат потвърдени, и то на добри цени. Имахме ясна възможност за Гърция за октомври и ноември месец. Най-важното за нас е да имаме сигурност за зимата“, каза още той.

Бившият премиер коментира и ситуацията около „Демократична България“. Припомняме, че беше взето решение „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се явят поотделно на предстоящите избори.

„Това, което ние осъзнахме и „Демократична България“ осъзнаха е, че трябва да работим заедно, за да си довършим започнатата работа. Те ще бъдат заедно с нас в задачата да си довършим работата“, посочи Петков, допълвайки, че явявайки се отделно на изборите, ще предоставят възможност на избирателите да гласуват за своята партия.

„Сега избирателите ще могат да си подкрепят техните партии“, посочи Кирил Петков.

Той коментира още, че отцепниците от ИТН са се доказали като хора, които спазват обещанията си към народа и лично той ги припознава като свои. Петков нито отрече, нито потвърди спекулациите, че отцепниците ще бъдат водачи на листи на ПП.

„Данните ни показват, че от ПП имаме огромен шанс да имаме повече от 121 депутата в следващото правителство и да довършим работата си“, каза още той.

Кирил Петков за пореден път отхвърли и възможността ПП да се коалира с ГЕРБ под някаква форма. „Докато Борисов оглавява ГЕРБ, не можем да имаме истинска съдебна реформа. Ако имаме работеща съдебна система, него го грози сериозен риск от затвор. „Продължаваме промяната“ няма да бъде в никаква коалиция с ГЕРБ след следващите избори“, каза Петков.