Избори 2022: Стана ясна датата за жребия за номерата на партиите (ВИДЕО)

89

Днес се проведе пресконференция на ЦИК, на която бе коментирана подготовката на изборите на 2 октомври 2022 година. От Комисията заявиха, че от днес започват с изнасянето на редовни брифинги. Стана ясно и как върви организацията на гласуването извън страната. На 31 август ще бъде изтеглен жребият за бюлетината с номера

„Предполагам знаете, че вече отдавна приехме решение, с което определихме местата, където на базата на резултатите от предходни избори, предстои да се организират избирателни секции, извън страната. Общият им брой е 734, като 559 от тях са напълно сигурни, а останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна“, обяви на брифинга Цветозар Томов.

„Вчера стана ясно, че от ФРГ ще имаме съгласие за разкриване на секции на 40 адреса. В общи линии ще успеем да създадем нормални условия за гласуване на сънародниците ни, които искат да гласуват във ФРГ, но няма да успеем да разкрием всички секции, тъй като сме длъжни да се съобразим с лимита. До момента са разкрити секции в 61 страни“, допълни той.

„Вече повече от 24 часа функционира и формата за подаване електронни заявления в сайта на ЦИК. Техният брой е около или малко над 3000, което към момента е добро начало. Срокът за подаване на тези заявления е до 6 септември, а веднага след това предстои да бъде взето решение и за обявяването на тези секции, които отговарят на условията на изборния кодекс“, обясни Томов.

Вчера стана ясно, че партиите, които са регистрирани на изборите са общо 24, а коалициите 7. От тези, които бяха регистрирани при неприключила проверка, днес, към този момент, са се върнали проверките на 2 коалиции и 1 партия и очакваме приключат към края на деня, за да стане ясно дали всички регистрирани коалиции и партии ще останат, обяви Росица Матева.

До 30 август партии и коалиции, които вече са регистрирани за изборите, имат право да заявят желание, за да бъдат заличени, а в срок до 27 август в регистрирана коалиция могат да бъдат заявени промени в състава или наименованието.

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за бюлетината с номера, с който ще вземат участие на предстоящите избори.

В списъците с подписи на партиите има „мъртви души“, обявиха от Централната избирателна комисия. Документи за регистрация са подали 24 партии и 7 коалиции.

„Очакваме до края на деня да завършат проверките на 4 партии и една коалиция, за да стане ясно дали всички ще бъдат допуснати“, уточни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Това се налага, защото в списъците са открити подписите и на починали хора.

„Във всички подписки, почти, има покойници, възможно е човек, който се е подписал в подписките, да е починал своевременно“, добави Матева.