Днес е голям ден за българите: Почитаме успението на покровителя на българския народ

blank
Кадър: YouTube

Днес (18 август) Българската православна църква почита успението на Св. Йоан Рилски – небесен покровител на българския народ. Той се счита за най-великия български светец. Преподобният Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина и умира на 70-годишна възраст. Животът му преминава в отшелничество

Българската Православна черква популяризира Успението на настойника на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец. Той е уважаван като най-великия български светец, небесен настойник на България и покровител на народа ни пред Бога.

Земният му път минава по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и сина му Петър – време на необятно разпространяване на християнството в рамките на България.

Свети Иван Рилски е роден през 876 година в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946 година на 70-годишна възраст.

Приживе избира сложния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират почитатели, които образуват монашеско приятелство. Преди да напусне този свят, св. Йоан написва завет към своите възпитаници и към целия народ, който и през днешния ден звучи поучително: “ Ако ли се откри някой всред вас, който сее бурени, раздори и други съблазни, подобен незабавно го отстранете от вашето заседание, с цел да не обърне това в корозивна живеница и да не се популяризира злото сред положителните. „

След гибелта му неговите възпитаници придвижват тленните му остатъци от Рилската обител в античния Средец.

През 1183 година мощите са отнесени в Унгария, само че скоро по-късно още веднъж са върнати. През 1195 година цар Асен I тържествено придвижва мощите на св. Йоан Рилски в Търново, където те остават съвсем три епохи. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

Почитан е като общобългарски светец, само че славата му се разнася в Русия и по целия Балкански полуостров.

Днес Рилският манастир – най-голямата и почитана българска реликва, отбелязва своя храмов празник.

Свети Иван Рилски е разгласен за небесен настойник на България.