Огромна експлозия избухна в Кабул, по време на вечерна молитва. Има жертви и много ранени

57

Бомбата избухна в столицата на Афганистан, Кабул. По време на вечерната молитва, в джамията, пълна с поклонници, избухна експлозия, която взе най-малко три жертви

Експлозията е станала в момент, когато хората са извършвали вечерни молитви в джамията в северозападния квартал на Кабул, предават АФП.

Италианската неправителствена организация „Спешна помощ“, която управлява болница в Кабул, съобщи, че е приела 27 жертви на взрива, сред които близо 10 починали.

„Повечето от пациентите, които получихме след експлозията в джамията, страдат от рани от снаряди и изгаряния“, се казва в съобщението.

В по-късен туит болницата съобщи, че сред лекуваните са пет деца, включително седемгодишно.

Правителственият говорител на талибаните Забихула Муджахид потвърди, че има загинали и ранени при взрива, но не уточни колко са те.

„Убийците на цивилни граждани и извършителите… скоро ще бъдат наказани за престъпленията си“, заяви той в Туитър.

В някои местни социални медии се казва, че при взрива е загинал висш духовник, но тези съобщения не могат да бъдат независимо потвърдени.

Взривът в сряда става близо седмица след самоубийствен атентат, при който беше убит висш талибански духовник в медресето му в Кабул.

На 11 август атентатор-самоубиец се взриви в медресето на духовника Рахимула Хакани, който беше убит заедно с брат си. За нападението пое отговорност джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД).

По публикацията работи: Силвана Димитрова