Имунолог за COVID: Не препоръчвам на никого да се разболява пет пъти

286

Това коментира имунологът Николай Крючков, тъй като по негови думи всяко следващо заразяване с COVID-19, може да протече по-тежко от предходното. Той подкрепи тези думи с провело се наскоро голямо проучване по темата, според което при равни други условия всяко следващо заболяване от COVID-19 е по-тежко при същия човек. Имунологът обясни, че това се случва, тъй като коронавирусът оставя следи в организма. Крючков призова хората да вземат превантивни мерки и да се предпазват

Всяко следващо заразяване с COVID-19 може да доведе до по-тежко заболяване от предишното, предупреди имунологът Николай Крючков в интервю за радио Sputnik.

Щамът Омикрон е много по-малко патогенен и е по-малко вероятно да доведе до смърт, отколкото например вариантът Делта, според Крючков. Въпреки това при повторно заразяване с COVID, заболяването може да бъде по-тежко, отколкото първия път, коментира имунологът.

„Последното голямо проучване преди няколко месеца показа, че при равни други условия всяко следващо заболяване от COVID-19 е по-тежко при същия човек“, уточнява той.

„Това изглежда се дължи на факта, че COVID-19 по принцип оставя следи в организма, а компенсаторните възможности на организма не са неограничени. Съответно не препоръчвам на никого да се разболява пет пъти“, добави Крючков.

Лекият случай на коронавирусна инфекция по време на първа или втора инфекция не означава, че всичко ще върви гладко в бъдеще, сигурен е имунологът. Той препоръчва ваксинация и използване на маски за намаляване на рисковете.

„Най-добрият вариант е, разбира се, да се предпазите с ваксинация и нелекарствени противоепидемични мерки, носейки маски. Всички тези фактори заедно предпазват вас, вашето семейство и околната среда от последиците от тежко преболедуване на СOVID-19“, обяснява Кручков.

По публикацията работи: Пламена Сутева