Експерт даде съвети как да процедираме при гръмотевична буря (ВИДЕО)

162

Този експертен коментар идва на фона на случилата се злополука вчера, когато младо момиче пострада от мълния в Приморско. Експертът по защита срещу мълнии Радослав Калчев посъветва как да се предпазим в подобни ситуации

Припомняме, че мълния удари 18-годишно момиче в Приморско, което е в кома с опасност за живота и е настанено в реанимацията на университетската болница в Бургас. Други двама души са с леки наранявания. Инцидентът станал около 17 часа във вторник, когато над града премина сериозна буря.

Радослав Калчев е експерт по защита срещу мълнии. Той коментира в ефира на Нова телевизия, че, имайки предвид, че инцидентът е станал в района на автогарата в Приморско, би трябвало там да е имало работеща мълниезащитна система. „Ако има, тя или не е сработила, или не е достатъчно добре и правилно изградена, или просто отсъства”, коментира експертът.

Той припомни, че по време на гръмотевична буря, не е желателно да сме на открито, още повече да стоим под дърво, високи стълбове или други елементи, които биха могли да привлекат тока на мълния.

По думите на Радослав Калчев пострадалите е трябвало да влязат вътре в автомобила, защото гумите действат като естествен изолатор за високото напрежение.

„Когато падне мълния, тя се разделя на няколко части и имаме вторичен ефект, и слава богу, че вторичният ефект в случая е въздействал на девойката, тъй като при пряко попадение шансовете са нищожни, почти никакви“, посочи Калчев.

По публикацията работи: Пламена Сутева