Путин: САЩ се опитва да подклажда конфликти в други части на света

269

Това обвинение към САЩ отправи президентът на Русия Владимир Путин. По негови думи Вашингтон се опитва не само да удължи конфликта в Украйна, но и да създаде нови по други части на света. Според Путин целенасочено се дестабилизира и хаотизира ситуацията в Тайван и света. Той определи посещението на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, като „внимателно планирана провокация“

Руският президент Владимир Путин обвини Вашингтон, че се опитва да удължи конфликта в Украйна и да подклажда конфликти в други части на света, включително с посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, пише БГНЕС.

„Ситуацията в Украйна показва, че САЩ се опитват да удължат този конфликт. И те действат по абсолютно същия начин, подхранвайки потенциала за конфликти в Азия, Африка и Латинска Америка“, заяви Путин в телевизионно обръщение, говорейки по видеовръзка на церемонията по откриването на конференция по сигурността в Москва.

„Американската авантюра по отношение на Тайван не е просто пътуване на отделен безотговорен политик, а част от целенасочена, съзнателна стратегия на САЩ за дестабилизиране и хаотизиране на ситуацията в региона и света“, добави той.

Според него посещението е „нагла демонстрация на незачитане на суверенитета на други държави и на международните задължения на Вашингтон“, съобщи АФП.

„Смятаме това за внимателно планирана провокация“, каза Путин.

Отношенията между Москва и Вашингтон са в разрез, откакто в края на февруари Русия нахлу в суверенна и демократична Украйна.

Подложен на безпрецедентни санкции от страна на Запада, Путин се стреми да укрепи връзките си с държави от Африка и Азия, особено с Китай.

Москва беше напълно солидарна с ключовия си съюзник Пекин по време на посещението на Пелоси през август в самоуправляващия се, демократичен Тайван, който Китай смята за своя територия.

По публикацията работи: Пламена Сутева