Нивата на „хормона на стреса“ кортизол са ключови показатели за това дали човек ще страда дълго от Covid, установява проучване

82

Изследователски екип на Йейл установи, че хората, които страдат от „дълъг Covid“, имат по-ниски нива на кортизол в кръвта си. Кортизолът е хормон на стреса, произвеждан от надбъбречната жлеза, активиращ сигналите на мозъка. CDC изчислява, че около 8% от възрастните американци страдат от някаква форма на продължителен Covid

„Хормонът на стреса“ кортизол може да е в центъра на мистерията, която е „дългият Covid“ – озадачаващите явления, при които човек все още изпитва симптоми на вируса месеци след възстановяване, предават dailymail.

Изследователи от университета Йейл установиха, че хората, които страдат от случай, който може да се счита за „дълъг Covid“, генерират около половината от кортизола, отколкото техните здрави връстници.

Точната връзка между кортизола и дългия Covid все още не е открита, но откритията на Йейл могат да отворят вратата към обяснение на нова хипотеза за това какво причинява мистериозното заболяване. Центровете за контрол и превенция на заболяванията ( CDC ) съобщават, че около осем процента от възрастните американци страдат от форма на дълъг Covid.

Почти невъзможно е да се каже какъв шанс има човек да го развие след инфекция с Covid поради масовото недокладване на случаи, настъпило след появата на варианта Omicron миналата година.

Изследователи, чиито констатации са предоставени преди печат онлайн и в очакване на партньорска проверка, събраха данни от 215 души. От тази група 99 са имали случай на дълъг Covid, 40 не са имали регистрирани инфекции с COVID-19, докато останалите 76 са се възстановили от вируса без дългосрочни усложнения. Най-честите симптоми, страдащи от продължителни пациенти с Covid, включват мозъчна мъгла, умора и проблеми с нервната система.

Те взеха кръвни проби от всеки участник и измериха нивата на открития кортизол. Кортизолът е основният хормон на стреса в тялото. Той ще се активира в надбъбречните жлези – които са точно около бъбреците – и ще се разпръсне из цялото тяло. След като достатъчно количество от хормона бъде открито в кръвния поток на човек, мозъкът ще премине в състояние на висока готовност, предизвиквайки чувството, което познаваме като „стрес“.

Ниските нива на кортизол са били свързвани със синдрома на хроничната умора и други подобни заболявания в миналото. Умората също е един от най-забележимите симптоми на продължителен Covid.

Изследователският екип на Йейл отбеляза, че някои дългосрочни пациенти с Covid, които са били лекувани чрез повишаване на нивата на кортизол, са показали известно подобрение. Това обаче е само началото на търсенето. Сега, след като нивата на кортизола са свързани с дългия Covid, как точно да го лекуваме и каква е следващата стъпка да се разработят лечения и да се намери механизмът, който кара хормона да създава проблем.

По публикацията работи: Силвана Димитрова