Пътен експерт с мнение за тежкия инцидент на АМ „Тракия“: Пътниците са били без колани

blank
Кадър: bTV

Припомняме, че вчера късно вечерта се случи тежък инцидент на АМ „Тракия“. Сръбски автобус, пълен с деца, завръщащи се от българското Черноморие, се преобърна, при което имаше много пострадали. Според Богдан Милчев от Института за пътна безопасност пътниците в автобуса са били без поставени предпазни колани. 

„Човешките грешки в България са толкова чести, защото за тези, които трябва да минимизират щетите от тях, проблемът е хроничен и не се лекува“, коментира в ефира на bTV Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

По последни данни 12 деца и двама възрастни са в болница.

Жесток инцидент на АМ „Тракия“: Автобус с деца се преобърна в канавка (ВИДЕО)

Според него пътниците в автобуса, който катастрофира на АМ „Тракия“, са били без предпазни колани.

„Разбирането на контрола от страна на МВР е писане на актове, а не регулация, подпомагане и изкарване на агресивните шофьори“, добави Милчев.

„Хората в България, Европа и държавите от Скандинавския полуостров грешат, но трябва да се подобри инфраструктурата, за да с прощават грешките. Една от причините за пострадали в инциденти с автобус е непоставянето на коланите“, допълни Илия Тодоров, от Асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи.

Адвокат Людмил Рангелов обясни, че само водачът би понесъл отговорността за катастрофата със сръбския автобус на АМ „Тракия“. Според него, ако случаят се категоризира като тежък, водачът може да получи от 2 до 10 години лишаване от свобода.

Юристът постави под въпрос стандартите по изграждането на магистралата, тъй като превозното средство е навлязло плавно в канавката, а не рязко и уточни, че ако е имало мантинела, инцидентът е могъл да бъде предотвратен.

По публикацията работи: Пламена Сутева