След анализ на половин милион души: Колко вредни могат да са сандвичите с колбас или бекон?

113

Изследователи анализираха информация за здравословното състояние и генетичните характеристики на около половин милион души, вследствие от което стигнаха до някои изводи за ежедневната консумация на колбаси и бекон и как те могат да повлияят на организма

Учени от университета в Лийдс са установили, че ежедневната консумация на колбаси и пушени меса увеличава риска от деменция с 44%. За това съобщи в. „Express”.

Изследователите са анализирали база данни, която съдържа подробна информация за здравословното състояние и генетичните характеристики на около половин милион души на възраст от 40 до 69 години.

По време на осемгодишните си наблюдения специалистите са регистрирали 2896 случая на придобита деменция. Повечето от заболелите са били пушачи и са водили неактивен начин на живот. Тези хора в повечето случаи са имали роднини, страдащи от деменция. Повишеният риск от развитие на болестта заради консумацията на колбаси е еднакъв, независимо от генетичното предразположение на човека. Според учените дори ежедневното консумиране на един сандвич с бекон или колбас увеличава вероятността от деменция с 44%.

По публикацията работи: Пламена Сутева