Ето защо не е добре да консумирате авокадо преди лягане

143

Според диетолога Елена Кален авокадото съдържа в себе си аминокиселина, която може да ни доведе до безсъние. Експертът препоръча преди лягане да се въздържаме и от консумацията на целина и други храни с диуретични свойства

Диетологът Елена Кален изброи в своя Instagram профил някои популярни продукти, които ако се консумират на вечеря могат да имат отрицателно въздействие върху качеството и дълбочината на съня.

Диетологът посочи, че редовната липса на сън намалява имунитета. Освен това ако не си доспиваме в организма ни се натрупват хормони на стреса и общото състояние на организма се влошава. Друга последица от недоспиването е това, че човек се уморява по-бързо от обикновеното и става раздразнителен. Това често води до преяждане и наднормено тегло, пише БГНЕС.

Експертите твърдят, че някои храни могат да причинят безсъние. Такива са най-вече печените и пържени меса, домати, патладжан, консервирани храни, туршии, авокадото и сирената с благородна плесен.

„Изброените храни могат да съдържат тиранин в доста големи количества. Тази аминокиселина в организма се превръща в норепинефрин (хормон на стреса). Концентрацията му в кръвта се повишава при всички стресови ситуации. В резултат на това се чувстваме превъзбудени и трудно заспиваме вечер“, обяснява Кален.

Тя подчертава, че е по-добре да се въздържате от консумация на целина и други храни с диуретични свойства преди лягане.

По публикацията работи: Пламена Сутева