Свиленски: Молбата ни е Радев да не се занимава с БСП в следващите два месеца (ВИДЕО)

109

Тази молба отправи Георги Свиленски от името на БСП към президента. Той отрече да има напрежение между БСП и държавния глава Румен Радев. „Просто не очаквахме най-големите удари да ги получим точно от президента“, посочи той по време на брифинг на партията

„Това, което най-малко очаквахме е най-големите удари да ги получим от президента. Това ни учудва. Друго, което ни учудва е, че такива удари нямаше по кабинета на Борисов например. Вие да сте чули такива критики? Че държавата е в хаос, че енергетиката е в хаос, че бюджетът е продънен и какво ли още не… Че социалната политика е провал на държавата, при положение, че за 30 години не е имало такава социална политика и аз не знам президентът в коя държава е живял през тези 30 години, за да оцени социалната политика като провал. Това ни притеснява. Иначе напрежение няма. Молбата ни, която можем да имаме в момента, е просто да не се занимава с БСП в следващите два месеца“, заяви Свиленски.

По време на брифинг на БСП стана ясно, че от Министерството на транспорта е била уволнена зам.-генералната директорка на Националната компания за железопътна инфраструктура – Гергана Алексова, която е член на Столетницата и било почти сигурно, че няма правни основания за отстраняването й от длъжност.

По думите на Георги Свиленски „държавата не е в нестабилност, каквато се опитват да внушат от президентската институция”. „Тези хора започват с чистки и реваншизъм – показно, срещу членове на БСП”, каза още той.

„Считаме, че това е изключително лош сигнал, не е нормално такова нещо да се случва”, добави Борислав Гуцанов.

Двамата коментираха и газовата криза, която Илияна Йотова открои като основен приоритет за служебния кабинет. „Нашата позиция – на БСП, е била винаги пределно ясна – да се водят разговори с всички възможни доставчици на газ, включително и „Газпром”. 40 години ние взимаме газ от „Газпром” и не сме видели нищо лошо от тях. Този, който ни предложи газ на най-добра цена и с най-сигурни дългосрочни договори, той трябва да бъде доставчикът на страната ни”, категорично заяви Борислав Гуцанов.