Първият кораб със зърно дошъл от Украйна, днес премина Босфора

46

Зеленски е на мнение, че Русия е искала да предизвика продоволствена криза, но е разбрала, че е загубила тази възможност. Президентът на Украйна коментира извозването на украинско зърно

Украинският президент Володимир Зеленски коментира във видеообръщение, пристигането на първия товарен кораб с украинско зърно в пролива Босфор в Истанбул, предаде БГНЕС.

„Днес първият кораб с украинско зърно пристигна в Босфора, след като премина през специалния коридор в Черно море, който беше договорен, за да се отблокират нашите пристанища. Целта ни сега е да има регулярност: когато един кораб напуска пристанището, там вече трябва да има други кораби – както тези, които се товарят, така и тези, които са на път към пристанището. Непрекъснатостта и редовността са необходим принцип, от който се нуждаят всички потребители на нашите селскостопански продукти“, каза Зеленски.

Корабът Razoni, който превозва 26 000 тона царевица, днес сутринта е минал проверка, преди да продължи пътуването си към Ливан.

Зеленски заяви, че Русия е предизвикала продоволствената криза, за да използва доставките на пшеница, царевица и петрол като оръжие.

„Точно както вече прави с газа и петрола – Русия създава недостиг, повишава цените, а когато провокира социални сътресения, изисква политически отстъпки. Това не трябва да се случва с храната. Разбира се, че разбираме с кого си имаме работа. А Русия разбира, че губи една от възможностите си да тероризира света“, добави държавният глава.

Според него, когато светът е обединен, когато партньорите изпълняват задълженията си, е възможно да се постигне желаният резултат.

Припомняме ви, че сделката между Русия и Украйна, сключена в края на юли след два месеца преговори, беше поставена под съмнение, когато руснаците изстреляха две ракети в пристанището на Одеса по-малко от 24 часа след обявяването на споразумението.

По публикацията работи: Пламена Сутева