Тайван се подготвя на фона на напрежението с Китай: Брои бомбоубежища

110

Ситуацията около Тайван и Китай се усложнява, а напрежението ескалира. Ето защо в Тайван тече подготовка при евентуални военни действия. Прави се списък с бомбоубежищата на територията на Тайван. В столицата има 4600, в които могат да се поберат около 12 милиона души

Тайван подготвя бомбоубежищата си, тъй като нарастващото напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна пораждат нови опасения за възможността от китайско нападение срещу демократичния остров, пише Bulgaria ON AIR.

Китай смята Тайван за своя територия и е увеличил военната си активност във въздуха и морето около него. Тайван се заклева да се защитава сам и превърна укрепването на отбраната си в приоритет, като провежда редовни военни и граждански учения.

Подготовката включва определяне на убежища, в които хората могат да се укрият, ако започнат да летят китайски ракети, но не в специално изградени бункери, а в подземни пространства като подземни паркинги, метрото и подземни търговски центрове.

Столицата Тайпе разполага с повече от 4600 такива убежища, които могат да поберат около 12 милиона души, което е повече от четири пъти населението на страната.

Властите в Тайпе актуализират базата данни с определените убежища, поместват местонахождението им в приложение за смартфони и започват кампания в социалните медии и с плакати, за да се уверят, че хората знаят как да намерят най-близкото убежище.

Входовете на приютите са обозначени с жълт етикет с размер на лист хартия А4, на който е посочен максималният брой хора, които могат да бъдат настанени.

По публикацията работи: Пламена Сутева