САЩ разположиха свои военни кораби и самолетоносач край Тайван

247

Това става на фона на очакваното посещение на Нанси Пелоси в Тайпе и напрежението между Китай и Тайван

Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите на САЩ, се готви да посети Тайван, въпреки предупрежденията на Китай да не го прави, съобщават от reuters.

В същото време четири американски бойни кораба, включително самолетоносач, са разположени източно от Тайван като част от „рутинно“ предислоциране.

Самолетоносачът „Роналд Рейгън“ понастоящем се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините и южно от Япония, потвърди днес представител на флота на САЩ. „Роналд Рейгън“ е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер „Антиетам“ и разрушителя „Хигинс“, каза представителят, пожелал да остане анонимен.

Военни самолети на Китай прелитат тази сутрин близо да въздушната граница над Тайванския проток преди очакваното по-късно през деня пристигане в Тайпе на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ.

Освен прелитането на китайски бойни самолети над разделителната линия над протока там от вчера се намират и китайски военни кораби. В това време наблизо летели в готовност тайвански самолети, но нито един самолет не е прекосявал разделителната линия.

В разпространено днес изявление министерството на отбраната в Тайпе заявява, че контролира изцяло военната обстановка около Тайван и ще предприеме адекватни действия в отговор на „заплахите от врага“. От министерствата на отбраната и на външните работи в Пекин не отговориха на заявката за коментар.

По думите му амфибийният нападателен кораб „Триполи“ също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

Отдавнашният критик на Китай Нанси Пелоси се очаква да пристигне днес в Тайван.

По публикацията работи: Силвана Димитрова