Разкриха рецидивист, измамил възрастна жена в софийско село

96

Пореден случай на измама над възрастен човек. Жената е била заблудена от думите на 63-годипен рецидивист, който се е представял за служител от „социални грижи“

Досъдебното производство по случая е образувано в РУ-Своге на 21 юли, след сигнал за измамена 84-годишна жена в с. Искрец. Възрастната жена била заговорена близо до дома ѝ от непознат мъж, представил се за служител от „социални грижи“, който успял да я заблуди, че ще й съдейства за получаване на надбавка в размер на 500 лева към пенсията и в допълнение получил от нея сумата от 7800 лева под предлог, че от следващия ден парите няма да са в обращение и за целта ще й ги обмени в евро.

Според уговорката им, на следващия ден потърпевшата го чакала на пътя в уречения час, за да получи обменените си спестявания, но напразно.

В хода на започнатото незабавно разследване криминалистите провели активни оперативно-издирвателни действия, в резултат на които достигнали до идентични престъпления, извършени по аналогичен сценарий на територията и на други области в страната.

След анализ на придобитата информация разследващият екип събрал достатъчно данни за самоличността на извършителя, след което последвало и неговото задържане.

Установено е, че той е 63-годишен мъж от видинското село Дреновец, осъждан няколко пъти за умишлени престъпления от общ характер и към момента изтърпява ефективна присъда „лишаване от свобода“, като по време на осъществяване на измамата е бил в отпуск с цел лечение.

Пред разследващите той направил пълни самопризнания за деянието. Част от инкриминираната сума е намерена и иззета по надлежния ред. Повдигнато му е обвинение за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив и с прокурорско постановление е задържан за срок до 72 часа. Работата по пълното документиране на случая продължава.