В кои области се въведоха нови COVID мерки през днешния ден

239

Заради повишение на случаите на коронавирус в страната още области въведоха временни COVID мерки с цел ограничаване на заразата

Ето в кои области се въвеждат новите мерки:

София:

Новите мерки се въведоха със заповед на РЗИ. Тя влиза в сила от 4 август, а мерките ще са задължителни 30 дни. Освен в здравни, лечебни заведения, аптеки, оптики и градския транспорт, маските стават задължителни и за търговските обекти, железопътни гари, автогари и летище София.

В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване. При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване могат да създават възможност за работа в дистанционна форма.

В детските заведения и специализираните институции се провежда засилен сутрешен филтър в за недопускане на хора с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Ограничения има и за свижданията в болниците. Припомняме, че част от мерките вече бяха въведени и допълнени от РЗИ София. Столицата обаче влезе в жълтия Етап 2, който предвиждаше разширяване на обхвата на част от COVID мерките.

Област Хасково:

От 22 юли до 20 август, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково, е задължително носенето на предпазни маски в болници, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в обществения транспорт. Това съобщиха от здравната инспекция в града.

Препоръчително е всички лица, които не са от едно семейство, да спазват физическа дистанция от 1,5 метра, когато се намират на открити обществени места със струпване на хора.

От РЗИ посочват, че всички работодатели и органи по назначаване е необходимо да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения – редовно проветряване и дезинфекция на работните помещения и недопускане до работните помещения на хора с прояви на остри респираторни заболявания.

По преценка може да бъде създадена възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, с цел ограничаване на контакти на работните места.

Здравните власти допълват, че е необходимо да се засили сутрешният филтър в детските заведения, както и да не се допускат деца с клинични симптоми за COVID- 19 или други заразни заболявания. Ежедневен контрол е необходим и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

Област Бургас:

Временни противоепидемични мерки са въведени до 19 август на територията на областта. Защитните маски за лице отново са задължителни в лечебните заведения, аптеките и оптиките.

Област Видин:

Мерките включват носене на защитна маска в лечебни заведения, аптеки, оптики, в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни; задължително спазване на физическа дистанция от 1,5 м. на открити обществени места, на които има струпване на хора; редовно проветряване и дезинфекция на работните места; при възможност и по преценка да се създаде възможност за работа в дистанционна форма, да се установи работно време с променливи граници или работа на смени; провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

По публикацията работи: Силвана Димитрова